Συνταγές
Όμορφη και χρήσιμη συνταγή για να φτιάξεις το δικό σου πετιμέζι
Η συνταγή είναι από Ολυμπια Νικοπουλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
-25 κιλά σταφύλια
-μεγάλες κατσαρόλες
-σουρωτήρι ψιλό
-τούλι
-βάζα αποστειρωμενα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Επλεινα τα σταφύλια, τα στράγγιξα, τα έβαλα σε μια μεγάλη λεκάνη λίγα- λίγα και τα έστυψα με τα χέρια μου, σούρωσα σε μεγάλη κατσαρόλα δεν την γεμίζω μέχρι επάνω γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί την ίδια διαδικασία έκανα μέχρι να τα στύψω όλα.
Βέβαια έχουμε μια φύρα ο χυμός που βγήκε ήταν περίπου 15 κιλά, η διαδικασία βρασμού γίνεται άμεσα, βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά στην αρχή δυνατά μέχρι να πάρει βράση και μετά αρχίζω να ξαφρίζω μέχρι να δω ότι είναι καθαρό.
Βράζω για 30 λεπτά και αφήνω την κατσαρόλα στην άκρη σκεπασμένη με μία πετσέτα για την άλλη μέρα.
Την άλλη μέρα σουρώνουμε τον χυμό σε άλλη κατσαρόλα βάζοντας στο σουρωτήρι και τούλι για να καθαρίσει κι άλλο, δεν κουνάω την κατσαρόλα να μην πάρουμε αυτό που είναι στον πάτο, και αρχίζω ξανά το βρασμό για να κάνουμε το πετιμέζι, αν δω ότι αφρίζει το αφαιρούμε, εγώ το αφαιρώ με ένα μικρό σουρωτήρι, θέλει περίπου 1,5 ωρα για να δέσει σε μέτρια φωτιά.
Είναι έτοιμο όταν αρχίζει να κάνει στην επιφάνεια φουσκάλες και έχει την πυκνότητα του σιροπιού.
Βάζουμε σε αποστειρωμενα βάζα κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε να κρυώσει.
Το βάζω στο ντουλάπι κρατάει χρόνια!! Έβγαλα περίπου 3,5 κιλά πετιμέζι.
Η συνταγή είναι από Ολυμπια Νικοπουλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.