Συνταγές
Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι
Η Συνταγή είναι από Panagiotis Koukouvitis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά από αρνί ή κατσίκι περίπου ένα κιλό
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
¼ ματσάκι δυόσμο (προαιρετικά)
½ ματσάκι άνηθο
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
Σκέπη (μπόλια) του αρνιού ή κατσικιού
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
3 ποτήρια νερό
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
Εκτέλεση
Πλένουμε τη συκωταριά σε κρύο νερό και την αφήνουμε σε μια λεκάνη μαζί με το ξύδι και το νερό για 10 λεπτά. Στην συνέχεια την βράζουμε για 15 λεπτά και την στραγγίζουμε. Την ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια,.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε στο λάδι να ξανθίζουν, προσθέτουμε τα κομμένα συκωτάκια, σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και τα 3 ποτήρια νερό. Βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι.
Λαδώνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους.
Μέσα σε ένα μικρό μπολ απλώνουμε τη σκέπη (αυτή ανοίγει αν την πλύνουμε με χλιαρό νερό). Την κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος του μπολ τόσο ώστε να περισσεύει γύρω- γύρω, βάζουμε 2 -3 κουταλιές από τη γέμιση, το τυλίγουμε, το γυρίζουμε ανάποδα και το τοποθετούμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Παλαιότερα ήταν σύνηθες να φτιάχνεται ένας μεγάλος τζιγεροσαρμάς, που έφτανε στο τραπέζι ολόκληρος.
Ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180°C μέχρι να αποκτήσει σκούρο χρώμα.
Η Συνταγή είναι από Panagiotis Koukouvitis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.