Συνταγές
Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !
Είπαμε να δοκιμάσουμε και να φτιάξουμε τη νηστήσιμη εκδοχή
Η Συνταγή είναι από Γιάννης Αραμπατζής – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης!!!!!”.
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
10 γρ. ξηρή μαγιά
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κτσ. αλεύρι για τσουρέκι
140 γρ. νερό χλιαρό
Για το τσουρέκι
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/4 κτγ. μαστίχα
1/2 κτγ. μαχλέπι
1/4 κτγ. κάρδαμο, (κακουλέ)
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
120 γρ. σπορέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 κτγ. εκχύλισμα βανίλιας ή μία κάψουλα βανιλίνη
Για την επικάλυψη
1 κτσ. νερό
1 κτσ. κοφτή μέλι
40 γρ. αμύγδαλο φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το προζύμι
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι. Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Για το τσουρέκι
Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κτγ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.
Αν τα έχουμε ήδη σε σκόνη κάνουμε την ίδια διαδικασία για να σπάσουμε τα δακρυάκια της μαστίχας.
Αν δεν έχουμε γουδί μπορούμε να τα κάνουμε σκόνη στο μπλένταιρ.
Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Το ιδανικό θα είναι κουζινομηχανή με αρκετά βαττ ισχύ γιατί το μίξερ αν και κάνει τη δουλειά ζορίζεται αρκετά.
Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ζυμαράκια και πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε ένα φυτίλι μήκους 40-50 εκ.
Αυτό θα μας δώσει δύο τσουρέκια του κιλού.
Προσωπικά χώρισα τη ζύμη σε οκτώ ζυμαράκια και βγήκαν, πλέκοντας σταυρό 4 μικρότερα.
Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.
Πλάθουμε σε πλεξούδα πλέκοντας με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή το τέταρτο φυτίλι πάει πάνω από το δεύτερο, το πρώτο πάνω από το τρίτο και το δεύτερο πάνω από το τρίτο.
Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.
Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι.
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά.
Η Συνταγή είναι από Γιάννης Αραμπατζής – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης!!!!!”.