Connect with us

Συνταγές

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

Published

on

440588402 7701248586601075 3438998509641496281 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Zoi Kavopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 ml. ρακή
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. νερό, (περίπου)

Για τη γέμιση
1 κιλό νιώτικο ανθότυρο, (ή άλλο ανθότυρο), περασμένο από μύλο λαχανικών ή από το ψιλό του τρίφτη
1 κιλό ζάχαρη λευκή
3 αυγά
5 γρ. μαστίχα Χίου, (σε μορφή κρυστάλλων), που έχουμε βάλει στην κατάψυξη για 1 μέρα
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, (περίπου)
1 κάψουλα βανιλίνης

Εκτέλεση
Ζύμη
Για τα μελιτίνια Σαντορίνης σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά – το νερό θα το ρίχνουμε λίγο-λίγο καθώς ζυμώνουμε, (ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο).
Ζυμώνουμε με τα χέρια ή στο μίξερ, με τον γάντζο, έως ότου η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική.

Την τηλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά ή μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση
Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μισή ζάχαρη με την παγωμένη μαστίχα μέχρι να γίνουν σκόνη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και την σκόνη μαστίχας και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.

Ρίχνουμε λίγο -λίγο το ανθότυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα για αρκετή ώρα, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα χωρίς κομματάκια τυριού.
Προσθέτουμε τη βανιλίνη, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε και το αλεύρι σιγά- σιγά, προσθέτοντας επιπλέον αν χρειαστεί, μέχρι να έχουμε μια γέμιση σφιχτή που να στέκεται στο κουτάλι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και βάζουμε επάνω τη ζύμη.

Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε όσο το δυνατόν πιο λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 3 χιλιοστών, και κόβουμε, με κουπάτ ή χρησιμοποιώντας ένα αναποδογυρισμένο φλιτζάνι, στρογγυλούς δίσκους με διάμετρο περίπου 7 εκ.
Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε από 1 κουταλιά γέμιση.

Σηκώνουμε τη ζύμη γύρω- γύρω από τη γέμιση και με τα δάχτυλα αρχίζουμε να «τσιμπάμε» την περιφέρεια του δίσκου γύρω από τη ζύμη, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα είδος μικρής τάρτας με δαντελωτό σχήμα.
Δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτα τα μελιτίνια, γιατί θα φουσκώσουν στον φούρνο την ώρα που θα ψήνονται.

Βάζουμε τα μελιτίνια Σαντορίνης σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η Συνταγή είναι από Zoi Kavopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές2 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές4 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές6 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές20 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές22 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές24 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές1 ημέρα ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές5 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Exit mobile version