Συνταγές
Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες
Η Συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για 5 τσουρέκια των 500 γραμμαρίων.
1350 γραμμάρια αλεύρι Robin Hood
300 γραμμάρια γάλα φρέσκο
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό, (200 γρ.)
450 gr. ζάχαρη
5 αυγά
170 gr. φυτίνη
100 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι κάρδαμο κακουλέ
Μισό κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, (κοφτό)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι από το μετρημένο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί 10 με 15 λεπτά.
Σε μία λεκάνη
Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε όσο μπορούμε καλύτερα με το σύρμα να γίνει μία πηχτή ωραία κρέμα. Ρίχνουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μαχλέπι, κάρδαμο, μαστίχα και το αλάτι.
Αρχίζουμε σιγά-σιγά να ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, (ανακατεύουμε, δεν ζυμώνουμε), λίγο πριν απορροφηθεί όλο το αλεύρι ρίχνουμε το προζύμι που έχουμε φτιάξει νωρίτερα με το αλεύρι και τη μαγιά, (ανακατεύουμε δεν ζυμώνουμε).
Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, χλιαρό, βάζουμε το δάχτυλό μας μέσα στο βούτυρο να αντέχει στην θερμοκρασία. Αυτό το κάνουμε σε όλα τα υγρά για να έχουμε επιτυχία και να μην κάψουμε την μαγιά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο σιγά-σιγά μέσα στο ζυμάρι και αρχίζουμε να διπλώνουμε το ζυμάρι, όχι να το ζυμώνουμε, αυτό το κάνουμε μέχρι να απορροφηθεί σιγά-σιγά όλο το βούτυρο, ρίχνουμε σταδιακά και αργά και απλά διπλώνουμε τη ζύμη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τη λεκάνη και σκεπασμένη να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο αρχίζουμε πάλι από τις άκρες χωρίς να ζυμώνουμε, να διπλώνουμε πάλι τη ζύμη μέχρι να την ξαναρίξουμε. Αφήνουμε πάλι για να φουσκώσει.
Σε αυτή τη φάση σε πέντε λεπτά θα έχει φουσκώσει πάλι. Κάνουμε το ίδιο άλλες δύο φορές. Σε άλλα πέντε λεπτά θα έχει φουσκώσει πάλι. Φτιάχνουμε τσουρέκια 500 γραμμάρια το ένα, ζυγίζουμε ζυμάρι 500 gr., κάθε φορά που παίρνουμε σκεπάζουμε την υπόλοιπη ζύμη.
Κόβουμε ζυμαράκι περίπου σε 170 γραμμάρια ανά κοτσίδα. Βάζουμε σε φόρμες ή ταψιά κοντά- κοντά το ένα με το άλλο και τα χωρίζουμε με λαδόκολλα και στη μέση και από κάτω για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε να φουσκώσουν. Εγώ σε αυτή τη φάση ανάβω το φούρνο στους 50 βαθμούς και μόλις ίσα-ίσα ζεστάνει, (σβήνω το φούρνο), χωρίς να καίει και το αφήνω μέσα.
Φουσκώνουν πολύ γρήγορα, αλείφω με αυγό, ρίχνω φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνω στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στις αντιστάσεις.
Η Συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.