Συνταγές
Έτοιμα και τα φετινά τσουρέκια! Και του χρόνου με υγεία
Η Συνταγή/φώτο είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλέυρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
1 σακ. μαχλέπι τριμμένο
1/2 κτγ. μαστίχα τριμμένη
1 κτγ. κακουλέ τριμμένο
400 γρ. γάλα
280 γρ. ζάχαρη
120 γρ. βούτηρο λιωμένο
3 αυγά χτυπημένα ελαφρά
Για το προζύμι
75 γρ. νωπή μαγιά
1 κτσ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. γάλα χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζω την μαγιά, με την ζάχαρη, το αλεύρι και το χλιαρό γάλα και ανακατεύω καλά με το σύρμα να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζω και αφήνω στην άκρη 45-50 λεπτά να φουσκώσει.
Σε μια βαθιά λεκάνη βάζω το αλεύρι και τα μυρωδικά, το γάλα που μέσα έχω λιώσει την ζάχαρη και το έχω αφήσει να γίνει χλιαρό, το λιωμένο βούτυρο, το μείγμα της μαγιάς και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατέυω καλά με κουτάλι στην αρχή και μετά μετά αρχίζω και κάνω διπλώματα.
Η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει λίγο στα χέρια. Αφήνω 2-3 ώρες τουλάχιστον να φουσκώσει καλά. Μετά πλάθω τα τσουρέκια μου, τα βάζω σε λαδόκολλα, τα αφήνω μισή ώρα ακόμα να φουσκώσουν και τα περνάω από επάνω με αυγό που έχω διαλύσει με λίγο γάλα.
Βάζουμε αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι, εγώ δεν έβαλα τίποτα γιατί το ξέχασα! Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο και το μέγεθος που έχετε πλάσει τα τσουρέκια σας. Αν δείτε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα από επάνω σκεπάζετε με λαδόκολλα.
Στα δύο έβαλα και μερέντα.
Η Συνταγή/φώτο είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.