Connect with us

Συνταγές

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Published

on

440795726 2519419561593056 4852923699347076685 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.

ΥΛΙΚΑ
Ζύμη

950 γρ. αλεύρι γοχ. Κούλα
1+3/4 ποτήρια νερό, (ψηλό ποτήρι νερού), περίπου 480 – 500 γρ. νερό
3 κτσ. ξύδι
4 κτσ. ελαιόλαδο
1 κτσ. πολύ κοφτό αλάτι

Γέμιση
600 γρ. τυρί φέτα νηστίσιμη
Για τα φύλλα
1 πακέτο μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Μεμβράνη

Για από επάνω
Λίγο ηλιέλαιο
Κομματάκια μαργαρίνη
Ράντισμα με ελάχιστο νερό

Για τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη. Ανοίγουμε λακκούβα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Παίρνοντας γύρω – γύρω το αλεύρι ζυμώνουμε. Μόλις κάνουμε ζύμη τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας στον οποίο έχουμε ρίξει νισεστέ και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας τραβώντας το, για 20′. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το κάθε ζυμαράκι σε ένα πιάτο, το καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30′, (όσο πιο πολύ το αφήσετε τόσο πιο εύκολα θα ανοίξετε τα φύλλα).
Μετά ανοίγουμε το φύλλο μας.

Ρίχνουμε λίγο νισεστέ στον πάγκο μας και βάζουμε το ζυμαράκι μας. Ρίχνουμε νισεστέ και στο ζυμαράκι μας για να μπορούμε να το ανοίξουμε με τον πλάστη. Ανοίγουμε το φύλλο μας.
Χωρίζουμε το βούτυρο, (μαργαρίνη), μας στη μέση.

Με το χέρι μας βάζουμε κομμάτια από το μισό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και κάνουμε ήλιο. Δηλαδή κάνουμε έναν κύκλο στη μέση του φύλλου και γύρω- γύρω ακτίνες, (το ενα φυλλαράκι μεγαλύτερο από τα άλλα για το τέλος να σκεπάζει τα υπόλοιπα). Ανοίγουμε το κάθε φυλλαράκι λίγο με τα χέρια μας και το τοποθετούμε στον κύκλο με τη βουτυρωμένη επιφάνεια προς το επάνω εκτός από το τελευταίο μεγάλο φυλλαράκι που το βάζουμε με την βουτυρωμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Κλείνουμε γύρω- γύρω το πανω με το κάτω φύλλο και τοποθετούμε το πακετάκι στο πιάτο μας και στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο ζυμαρακι μας. Τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες.

Σύνθεση
Βουτυρώνουμε το ταψί μας με μαργαρίνη, και στον πάτο και γύρω- γύρω.

Ρίχνουμε νισεστέ στον πάγκο μας, τοποθετούμε το πακετάκι μας και ανοίγουμε φύλλο όσο το ταψί μας και ελάχιστα μεγαλύτερο, (δεν αρέσει πολύ ο μεγάλος κόθρος στους γονείς μου). Βάζουμε τη νηστίσιμη φέτα σπασμένη με το χέρι σε όλη την επιφάνεια της πίτας και σκεπάζουμε με το δεύτερο πακετάκι που ανοίξαμε όπως το πρώτο, όσο δηλαδή το μέγεθος του ταψιού μας. Με το μεγάλο δάχτυλο μας και τον δείκτη τσιμπαμε γύρω γύρω την πίτα για να την κλείσουμε.

Αλείφουμε την πίτα μας με λίγο ηλιέλαιο, τη χαράζουμε, τοποθετούμε από ένα πολύ μικρό κομματάκι μαργαρίνη σε κάθε κομμάτι, ραντίζουμε με ελάχιστο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Αφηνουμε να κρυώσει σε σχάρα 10′ πριν την κόψουμε.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με γιαούρτι νηστίσιμο
Για τα ντολμαδακια

250 γρ. αμπελόφυλλα
1/2 φλ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
14 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. ζεστό νερό
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι – Πιπέρι

Για την κατσαρόλα
1/2 φλ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ζεστό νερό
1 λεμόνι, το χυμό του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει στο οποίο ρίξαμε και λίγο
αλάτι.
– Τα βάζουμε να στραγγίσουν.
– Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν.
– Προσθέτουμε το ρύζι και το φέρνουμε 2-3 γύρες.
– Ρίχνουμε το ζεστό νερό, τον άνιθο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
– Αφήνουμε τη γέμιση να βράσει ώσπου να εξατμιστεί το νερό.
– Οταν μισοκρυώσει, βάζουμε σε κάθε φύλλο ένα κτγ. γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες και το τυλίγουμε.
– Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα μας σε κύκλους το ένα δίπλα στο άλλο.
– Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό λεμονιού.
– Βάζουμε ένα πιάτο από επάνω, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου τα ντολμαδάκια μας πιούν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι
τους.
– Δοκιμάζουμε και αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό και συνεχίζουμε για λίγο ακάμα το βράσιμο.
Αυτή τη φορά τα έκανα στη χύτρα, (πιάτο δεν έβαλα), και τα έβρασα 10′ από τη στιγμή που σηκώθηκε η βαλβίδα.

Σημειώσεις
✓ Κάθε χρόνο τύλιγα τα ντολμαδάκια στην παλάμη μου, ώσπου φέτος σερφάροντας στο διαδίκτυο έπεσα επάνω σε ένα βίντεο που τα τύλιγε στον πάγκο. Αυτό λοιπόν έκανα και εγώ φέτος και τυλίχτηκαν εξαιρετικά, σαν να τυλίχτηκαν στο ειδικό μηχάνημα. Στις φωτό σας δείχνω τη διαδικασία. Η πλευρά που έχει τα νεύρα προς τα επάνω, (επάνω της θα βάλουμε τη γέμιση και θα τυλίξουμε).
✓ Στον πάτο της κατσαρόλας, (εν προκειμένω της χύτρας), έβαλα τα κοτσάνια από το δυόσμο, τον άνηθο και από τα αμπελόφυλλα. Από επάνω έβαλα τα μικρά αμπελόφυλλα και μετά τοποθέτησα τα ντολμαδάκια κυκλικά.

Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές7 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές9 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές11 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές13 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές15 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές15 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version