Συνταγές
Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη
Η Συνταγή είναι από Rania Mantopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αγελαδινό βούτυρο
2 φλ. ζάχαρη
3 αυγά
2 βανίλιες
1 φλ. ελληνικού καφέ κονιάκ, (προαιρετικά)
1 φλ. χλιαρό γάλα
1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κτγ. σόδα μαγειρικής
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
Αλεύρι μαλακό για κουλουράκια περίπου 1,5 κιλό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε καλά αυγά και ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι.
Θέλουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι, στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 15 λεπτά.
Τσουρέκια με ζαχαρούχο!! Έβαλα σε κάποια κορδόνια κομματάκια από κουβερτούρα.
Υλικά
1 ζαχαρούχο
3 κουτιά, (με το κουτί απ’το ζαχαρούχο μετράμε), ζάχαρη
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ή ένα βούτηρο, ένα λάδι
1 κουτ.γλ. κακούλε
4 κουτ.γλ. μαχλέπι
1 πορτοκάλι, (τον χυμό και το ξύσμα)
1 κουτ.γλ. μαστίχα Χίου
200 γραμμ. μαγιά νωπή
1 κτγ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
3 κιλά αλεύρι σκληρό ή ειδικό για τσουρέκι
3 κουτιά ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα, θερμαίνουμε ανακατεύοντας τα 4 πρώτα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά 2-3.
Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό, (χλιαρό όχι καυτό).
Και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα της κατσαρόλας που πρέπει να είναι χλιαρό όχι ζεστό για να μην κάψουμε τη μαγιά μας! Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε και το αλεύρι, (εκτός το λάδι ή το βούτηρο).
Ζυμώνω και βάζουμε σιγά- σιγά το λάδι ή το βούτηρο μέχρι να το πάρει όλο και αφήνω το μίγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει.
Πλάθω τα τσουρέκια και τα αφήνω 20-30′ σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα αλείφω με αυγό, πασπαλίζω με σουσάμι αν θέλω.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτα. Μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160-170 βαθμούς για 25-30′!
Η Συνταγή είναι από Rania Mantopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.