Συνταγές
Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΜΙΓΜΑ YUDANE
65 γρ αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
75 γρ βραστό νερό
Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι ώστε να γίνει μια λεία σφιχτή πάστα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την άλλη μέρα αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, 4-5 ώρες.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΨΩΜΙΟΥ
290-300 γρ αλεύρι δυνατό
το μίγμα YUDANE (που φτιάξαμε)
185 γρ γάλα χλιαρό (37 βαθμών, να μην καίει στα χείλη)
30 γρ βούτυρο μαλακό (1 καλή κουταλιά)
1 ½ κτγ μαγιά ξηρή
1 κτγ αλάτι
2 κ.σ ζάχαρη (έβαλα καστανή)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο.Το YUDANE το προσθέτω σε μικρά κομματάκια.Ζυμώνω 2 λεπτά με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα, π.χ στο 2, να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Αλλάζω και βάζω τον γάντζο και προσθέτω το βούτυρο σε κομματάκια. Αφήνω να ζυμωθούν καλά, τουλάχιστον 12 λεπτά. Εγώ ζύμωσα επί 17 λεπτά.
Δύο-τρεις φορές σταματούσα τη μηχανή και έξυνα τον πάτο του κάδου από τη ζύμη που είχε κολλήσει. Επίσης μάζευα τη ζύμη που ανέβαινε ψηλά στον γάντζο και την ανακάτευα με την υπόλοιπη.
Σκέπασα τον κάδο με μεμβράνη και έβαλα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασταστεί η ζύμη.Μου πήρε περίπου 1 ώρα.
Συνέχισα όπως κάνουμε πάντα στα ψωμιά. Άδειασα τη ζύμη σε πάγκο, την πάτησα να ξεφουσκώσει και σχηματοποίησα 2 ίδια μπαλάκια.
Κάθε μπαλάκι το ανοίγω σε μακρόστενη λωρίδα με έναν πλάστη.
Τυλίγω τη λωρίδα σε σφιχτό ρολό.Κάθε ρολό το γυρίζω κάθετα (να έρθουν τα ανοίγματα κάτω και πάνω) και με τον πλάστη το ξανανοίγω σε λωρίδα και την ξανατυλίγω σε παχουλό ρολό. Τσιμπάω από κάτω την ένωση να κλείσει.
Βάζω τα ρολά στη λαδωμένη φόρμα. Καλύπτω με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.Μου πήρε 50 λεπτά.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα (ή 190 αντιστάσεις).
Όταν η ζύμη ανεβεί σχεδόν μέχρι το χείλος της φόρμας βάζω το καπάκι και φουρνίζω.
Ψήνω 25 λεπτά, αφαιρώ το καπάκι και συνεχίζω άλλα 5-10 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα.
(Αν έχουμε θερμόμετρο η εσωτερική θερμοκρασία του ψωμιού πρέπει να είναι πάνω από 94 βαθμούς).
Ξεφορμάρω και αφήνω το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.