Συνταγές
Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι
Η Συνταγή είναι από Μαρινα Μισαηλιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
250 γρ. βούτηρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
50 ml. γάλα
30 ml. ηλιέλαιο
2 βανίλιες
1 κτγ. μπέικην
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Αλεύρι γοχ. περίπου 550 με 600 γρ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε καλά το βούτηρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι. Η ζύμη είναι εύπλαστη, αφράτη και δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε. Εγώ έκανα κουνελάκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, κάνουμε επάλειψη με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.
Λιώνουν στο στόμα και έχουν υπέροχη βουτηρένια γεύση.
Η Συνταγή είναι από Μαρινα Μισαηλιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Περιηγηθείτε σε νόστιμες και δημιουργικές συνταγές.
Φτιάξτε πεντανόστιμα πιάτα, με γρήγορη εκτέλεση.
Γιατί η απόλαυση της μαγειρικής δεν τελειώνει ποτέ.
Ρίξε μια ματιά για το πώς θα δημιουργήσετε τα πιο νόστιμα κυρίως πιάτα!
Έτοιμα τα τσουρέκια μας και φέτος ατομικά με ζαχαρούχο, όλα μπήκαν κατάψυξη, έγιναν τέλεια με ίνες και πεντανόστιμα.
Η Συνταγή είναι από Maria Kaimakami – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κουτί ζαχαρούχο
2,5 κουτιά ζάχαρη, (μετράμε πάντα με βάση το κουτί του ζαχαρούχου)
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά σπορέλαιο
2 κτγ. κακουλέ
2 κτγ. μαχλέπι
1 κτγ. μαστίχα Χίου
1 πορτοκάλι, (τον χυμό και το ξύσμα)
200 γρ. μαγιά νωπή, (ή 7 φακελάκια ξηρή)
1 φακελάκι baking powder
3 κιλά αλεύρι σκληρό
3 κουτιά ζεστό νερό
Aμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σπορέλαιο.
Παράλληλα, σε ένα δοχείο διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό μέχρι να ενοποιηθούν τα 2 υλικά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, (κι όταν λέμε μεγάλη, εννοούμε μεγάλη), ρίχνουμε τη μαγιά με το νερό και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά, και στο τέλος, το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά τα τσουρέκια μας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
Πλάθουμε τσουρέκια σε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε και πάλι σκεπασμένα, 20 λεπτά περίπου, να φουσκώσουν πάλι.
Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε τσουρεκιού με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα τσουρέκια ωραίο έντονο χρώμα
Η Συνταγή είναι από Maria Kaimakami – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.