Συνταγές
Φτιάξαμε τσουρέκια – έγιναν πολύ μαλακά και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι
Η Συνταγή είναι από Maria Rouvitsa Kouzinoglou – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
900 γρ. περίπου αλεύρι πολύ δυνατό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
1 σωληναράκι βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ, (κάρδαμο)
Στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα τριμμένη
Ελάχιστο γλυκάνισο τριμμένο
Μισό κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο ή Μαργαρίνη ή και τα δύο ανάμικτα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 αυγά ολόκληρα και ένας επιπλέον κρόκος, (το ασπράδι το κρατούσα για άλλειμμα της επιφάνειας των τσουρεκιών)
Ένα ποτηράκι του κρασιού χλιαρό γάλα
Γύρω στα 600 ml. χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έβαλα όλα τα στερεά υλικά μαζί και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, τα ανακάτεψα για να δώσω αέρα στο αλεύρι.
Έριξα τα αυγά, το χλιαρό γάλα και το χλιαρό νερό στη μέση και γύρω- γύρω από τα υλικά. Ανακάτεψα από έξω προς τα μέσα. Η ζύμη πρέπει να έχει αρχίσει να είναι στερεά. Πάντα συνεχίζω με την σπάτουλα.
Όταν δεν κολλούσε σχεδόν καθόλου, άρχισα να βάζω σιγά- σιγά το χλιαρό λιωμένο βούτυρο, ζυμώνοντας από έξω προς το κέντρο σταυρωτά. Ισως δεν το χρειάζεται όλο το βούτυρο. Το αφήνουμε στην άκρη.
Κάνουμε ένα σταυρό στη ζύμη και το σκεπάζουμε με μεμβράνη και ένα καπάκι. Την αφήνουμε να ανέβει καλά. Όταν ανέβει διαιρούμε σε μικρότερα όσο το δυνατόν ισόβαρα κομμάτια. Εγώ έφτιαξα την κλασσική πλεξούδα με τα τρία μπαστουνάκια.
Άνοιξα τα μπαστούνια σήμερα με περίεργο τρόπο. Τα άνοιξα σχεδόν παραλληλόγραμμα και τα έκανα πολλά. Επειτα σχημάτισα την πλεξίδα. Τα άφησα να ανέβουν πάλι .
Όταν ήταν πάλι φουσκωτά, τα άλειψα ασπράδι και τα φούρνισα στους 160 βαθμούς για 35 λεπτά. Όταν βγήκαν, τα άλειψα λίγο βούτυρο όσο ήταν ζεστά. Γίναν μοσχομυριστά και μαλακά.
Η Συνταγή είναι από Maria Rouvitsa Kouzinoglou – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.