Συνταγές
Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι
Η Συνταγή είναι από Αικατερινη Βλαχοσωτηριου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φρέσκα αμπελόφυλλα
Ρύζι με πληγούρι ανακατεμένα 2:1
Ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά φυτά ,έβαλα κόλιανδρο,βασιλικό πλατύφυλλο, μαϊντανό,άνηθο, κρεμμυδάκια,σέλινο,μάραθο,και τα κοτσάνια τους όλα τα έστρωσα στην γάστρα να γίνουν σαν μια φυσική σχάρα.
Αφού σωταρισα τα ξερά κρεμμύδια,έριξα όλα τα αρωματικά και μια πατάτα λεπτοξυσμενη.
Μόλις μαλακωσαν όλα έριξα το πληγουρορυζο και ζεστό νερό με ελαιόλαδο. Αλάτι και πιπέρι. Τα άφησα σκεπασμένα να κρυώσουν στην κατσαρόλα. Είναι κοπιαστικό φαγητό αλλα το καλεί η ημέρα. Ζεματιζουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να στραγγίζουν σε ένα τρυπητό.
Μετά από δύο τρεις ώρες αρχίζουμε το τύλιγμα της γέμισης.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μια σειρά πάνω στην πράσινη σχάρα. Αλάτι, πιπέρι λίγο και λίγη ζάχαρη ελάχιστη.
Τα σκεπάζουμε με φύλλα και ρίχνουμε λίγο κόκκινο πιπέρι και ελάχιστη ρίγανη. Τοποθετούμε τον δεύτερο όροφο ντολμαδάκια και πάλι φύλλα.
Λίγο αλάτι και πάλι ελαιόλαδο και ζεστό νερό δυόμιση κούπες περίπου. Ψήνουμε στους 180 οC για μια ώρα με σκεπασμένη γάστρα.Οταν ψήνονται ή όταν βγαίνουν τα περιχυνουμε.με λεμόνια
Και του χρόνου να τιμήσουμε την ημέρα, καθώς τα ντολμαδάκια επικράτησαν αφ’ ενός επειδή η άμπελος είναι συμβολική στον χριστιανισμό,από το κρασί γίνεται η Θεία Κοινωνία που σήμερα είναι η ανάμνηση της α’ Θειας Κοινωνίας κατά τον Μυστικό Δείπνο, και τα φύλλα της πάντα εμφανίζονται τρυφερά αυτήν την εποχή
αφ’ετέρου επειδή κατά την επίσημη θέση της νηστείας αυτής, είναι η μοναδική ημέρα που επιτρέπεται η κατάλυση ελαίου, έτσι παραδοσιακά οι χριστιανοί κοινωνούν αυτήν την ημέρα και μετά τρώνε κάτι λαδερο που τι μπορεί να είναι καλύτερο και εποχιακό; από τα ντολμαδάκια.
Η Συνταγή είναι από Αικατερινη Βλαχοσωτηριου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.