Συνταγές
Πεντανόστιμο κοτόπουλο στην γάστρα με νερτάζια
Η συνταγή είναι από Stratoula Chioti Stavrinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αντί λεμόνι στο κρέας, παραδοσιακά σε κάποια χωρια της Λέσβου έβαζαν νεράτζι.
Είναι φανταστικό και πεντανόστιμο.
Ειδικά στα κρεατικά ψημένα στα κάρβουνα.
Αρκεί να τα τοποθετήσεις και αυτά πάνω στην σχάρα με την σάρκα να κοιτάει τα κάρβουνα. Μαλακώνει και βγάζει όλα τα ζουμιά, ενώ παίρνει μια καπνιστή μυρωδιά. Έπειτα μόλις μαλακώσουν τα πιέζεις πάνω στα κρέατα και είναι τρέλα. Το ίδιο ισχύει με όλα τα εσπεριδοειδή.
Πλένετε το κοτόπουλο καλά και το αλατίζετε. Τρίβετε καλά να πάει παντού το αλάτι και το αφήνετε μια ώρα έτσι.
Έπειτα θα βάλετε μέσα στην κοιλιά ένα νεράτζι κομμένο στη μέση. Θα καρφώσετε νεράτζια όπως στην εικόνα πάνω στο κρέας.
Θα βάλετε πατάτες γύρω- γύρω, κρεμμύδι, ρίγανη, ελαιόλαδο, πιπέρι και πολύ λίγο νερό. Σκεπάστε και ψήστε σε χαμηλή φωτιά να γίνει λουκούμι.
Ξεσκεπάστε στο τέλος να πάρει χρώμα.
Στη φάση αυτή αφαιρέστε τα νεράτζια πιέζοντας τα να βγάλουν τα ζουμιά που απέμειναν.
Αυτό το φαγητό το βάζουμε στον ξυλόφουρνο και το σερβίρω στην ταβέρνα μας.
Πάντα χρησιμοποιούμε νεράτζια αντί για λεμόνια.
Στα ψητά, στο αυγολέμονο ακόμη και στις σαλάτες.
Είναι πολύ ανώτερο το νεράτζι από το λεμόνι και σε άρωμα αλλά και σε πολύτιμα στοιχεία.
Η συνταγή είναι από Stratoula Chioti Stavrinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Τώρα μπορείς και εσύ! Η απόλαυση της μαγειρικής δεν τελειώνει ποτέ!
Γιατί απλά στο σπίτι μπορείς να μαγειρέψεις τα πάντα!