Συνταγές
Πεντανόστιμα μπούτια κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και κολοκύθα πορτοκαλί
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στρώνω στο πυρέξ τά μπούτια κοτόπουλο, ρίχνω τίς πατατούλες με κολοκύθα πορτοκαλί, μισή πιπεριά Φλωρίνης σέ κομματάκια, 1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο, το χυμό από 1 λεμόνι και 1 μανταρίνι, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, αλατοπίπερο ρίγανη, τζίτζερ σε σκόνη, κουρκουμά, πάπρικα γλυκιά, 6 ντοματινάκια κούτσικα κομμένα στα δύο, μισή κούπα ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.
Κάνω ένα καλό ανακάτεμα με τα χέρια μου, σαν μασάζ στα μπούτια κοτόπουλο.
Ρίχνω στον αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς στη μεσαία σκάλα του φούρνου και ψήνουμε για 1,5 ώρα, ενδιάμεσα βέβαια γυρίζω τα μπούτια κοτόπουλο και τις πατατούλες με την τρυπητή.
Έγινε λουκούμι το φαγητό.
Ρίξε μια ματιά για το πώς θα δημιουργήσετε τα πιο νόστιμα κυρίως πιάτα!
Τώρα ήρθε η ώρα για την χορτόπιτα..
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με τά ίδια σωταρισμένα χορταρικά από χτες, σπανάκι, καυκαλήθρες, λαπάτα πετρουχάκι, φυτρώνει σε βράχο, μάραθο, άνηθο, τζόχο τρυφερό, κλπ., έριξα λίγο επιπλέον τυρί φέτα τριμμένη στα χέρια, και λίγο κολοκύθα πορτοκαλί, κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Για την ζύμη την ανεβατή.
Για 2 κούπες αλεύρι γοχ., έριξα 1 κούπα χλιαρό νερό, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, και προς το τέλος του ζυμώματος σχεδόν 1 κούπα ελαιόλαδο, (1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι).
Αφήνω την ζύμη να ανέβει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος σκεπασμένο το μπωλ με Σακκουλίτσα.
Ύστερα χωρίζω την ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο πιο μεγάλο. Γιατί θα γυρίσω το κάτω να πατήσει στο πάνω φύλλο. Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο μέσα στην λαμαρίνα του φούρνου, και προσπαθώ να ανοίξω με τα χέρια το φύλλο όπως στην φωτογραφία. Ρίχνω από πάνω όλη την γέμιση στρώνω με τα χέρια, από πάνω πάλι δημιουργώ το επάνω φύλλο με τά χέρια, πατάω και σφραγίζω γύρω -γύρω, (και να βγει λίγο γέμιση δεν μας πειράζει, γιατί θα ψηθεί και θα έχει πολύ νοστιμιά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αερόθερμο φούρνο στην μεσαία σκάλα του φούρνου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα πάνω και κάτω.
Γύρω στα 40′ στο σύνολο με το δικό μου φούρνο πάντα. (Μέσα στην γέμιση και 1 κουταλιά της σούπας τραχανά).
Πεντανόστιμη χορτόπιτα λέμε.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.