Συνταγές
red velvet κέικ σε σοκολατένια έκδοση!
Η Συνταγή είναι από ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΚΑ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
220 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
450gr ζάχαρη κρυσταλλική.
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
250 gr γιαούρτι στραγγιστό.
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.
1 κουταλάκι της σούπας ξύδι.
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα.
Εκτέλεση :
Πρώτα από όλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς στον αέρα και χωρίς να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία μετά για να παραμείνει το χρώμα άθικτο,εφόσον έχουμε χρησιμοποιήσει το σωστό βέβαια χρώμα.
Χτυπάμε με το σύρμα Το βούτυρο και τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το γιαούρτι, την βανίλια, το χρώμα και το ξύδι, τα ανακατεύουμε λίγο και τα ρίχνουμε μέσα στο μίξερ με το βούτυρο ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι τα ανακατεύουμε και αυτά και τα προσθέτουμε στο μίξερ.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για 1,2 λεπτά.
Σε ένα ταψί διαμέτρου 30 x 40 cm βουτυρώνουμε Και βάζουμε μία λαδόκολλα από πάνω και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί το μείγμα.
Ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα στους 140 βαθμούς κελσίου. Στα 45 λεπτά τσεκάρετε αν έχει γίνει το κέικ με μία οδοντογλυφίδα.
Όταν έχει κρυώσει καλά το κέικ και αυτό είναι καλύτερα να γίνει την επόμενη μέρα που θα θέλουμε να συναρμολογήσουμε την τούρτα κόβουμε σε σχήμα καρδιάς.(ή σε στρογγυλό ή μπορείτε να το αφήσετε όπως είναι παραλληλόγραμμο να το κόψετε στη μέση και να κάνετε ένα τετράγωνο κέικ).
Εγώ αφού έκοψα το παντεσπάνι σε σχήμα καρδιάς , χτύπησα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και ανάμεσα στις στρώσεις του κέικ έβαλα σαντιγί και αφού τελείωσα γύρω-γύρω περιμετρικά και από πάνω κάλυψα με σαντιγύ πάλι και στο πλάι έβαλα τρούφα σκούρας σοκολάτας, για από πάνω έφτιαξα μία γκανάζ μαύρης σοκολάτας.
Για την γκανάζ χρησιμοποίησα 100 gr μαύρη κουβερτούρα και 100 ml κρέμα γάλακτος αφού ζέστανα αρκετά την κρέμα και έκοψα σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα έριξα την κρέμα πάνω από την σοκολάτα και τα ανακάτεψα ώσπου να δέσουν και να γίνουν μία ρευστή κρέμα.
Τα γράμματα τα έφτιαξα με ζάχαρη άχνη και λεμόνι.
Έστυψα μισό λεμόνι το πέρασα από το σουρωτήρι και έριξα άχνη ώσπου να γίνει ένα ζυμαράκι όχι πολύ σφιχτό.
Το άνοιξα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και έκοψα με το μαχαίρι τα γράμματα και με κουπάτ σε σχήμα καρδιάς και αστεράκια.
Η Συνταγή είναι από ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΚΑ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.