Συνταγές
Φανταστική καρυδόπαστα, ντελικάτη, με φίνα βελούδινη κρέμα βανίλιας και σοκολάτα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Ειρήνη Σταματέλλη-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ – Tzela Antonopoulou”
ΥΛΙΚΑ
7 αβγά χωρισμένα κροκούς -ασπράδια
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
3/4 φλ. αλεύρι
1 κ.σ γεμάτη κακάο
1 φλ. καρυδιά ψιλοκομμένα
1 κ.σ κοφτή μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ γεμάτο κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
1/2 φλ κονιάκ
ξύσμα από εάν μικρό πορτοκαλί
μια καλή πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
650γρ ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό
1 κ.σ χυμό λεμονιού
Για την κρέμα
6 φλ. γάλα
8 κ.σ ζάχαρη
5 κ.σ γεματούτσικες κορν φλαουρ
2 αβγά
2 βανίλιες
2 κ.σ βούτυρο
1 κ.γ μπέικιν
350 ML κρεμά γάλακτος σε σαντιγί
Για τη γκανάζ σοκολάτας
400γρ σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ γάλα εβαπορέ
2 κ.σ μελί
Εκτέλεση :< /strong>
Ξεκινάμε με το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε επίσης την κρέμα για να κρυώνει.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη να κάψουν.
Κρατάμε λίγο κρύο γάλα από το σύνολο της συνταγής , όπου θα διαλύσουμε το κορν φλαουρ μαζί με τα αβγά και τις βανίλιες ( τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί).
Αφού κάψει το γάλα γυρίζουμε το μίγμα με το κορν φλαουρ και τα αβγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Τέλος προσθέτουμε πασπάλισα το μπέικιν και ανακατεύουμε αρχικά επιφανειακά μέχρι να διαλυθεί και να αφρίσει και έπειτα το ενσωματώνουμε μέσα στην κρέμα.
Σκεπάζουμε την κρέμα καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη …μόλις πέσει η θερμοκρασία της την βάζουμε στο ψυγείο.
Ωστόσο ξεκινάμε να φτιάχνουμε την καρυδόπιτα.
Ανακατεύουμε σε εάν μπολ σιμιγδάλι ,αλεύρι, κακάο , μπέικιν, ξύσμα πορτοκαλιού και κανελογαρυφαλλα μαζί.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με μια πεζά αλάτι τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Τα βάζουμε στην άκρη για αργότερα σε εάν άλλο καθαρό μπολ.
Στον ίδιο κάδο που χτυπάμε τα ασπράδια βάζουμε τους κροκούς και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα!!
Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ σιμιγδάλι και κονιάκ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ξεκινάμε με τα στερεά υλικά.
Διπλώνουμε απαλά τη μαρέγκα μου στο μείγμα των αβγών προσέχοντας να μην πέσει ο όγκος.
Τέλος προσθέτουμε και τα καρυδιά.
Βουτυρώνουμε εάν ταψί 35 *40 και ρίχνουμε την καρυδόπιτα μέσα .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 – 50 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε στην άκρη να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το γλυκό παίρνουμε την κρύα κρέμα , την αρφανεύουμε με ένα σύρμα και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί .
Ενσωματώνουμε απαλά απαλά με μια μαρίζ τη σαντιγί μέσα στην κρέμα(προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της )
Απλώνουμε την κρέμα μου στην καρυδόπιτα.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 1-2ωρες.
Ετοιμάζουμε τη γκανάζ
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά το γάλα να κάψει.
Τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθει καλά η σοκολάτα και προσθέτουμε το μελί.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της.
Απλώνουμε στην καρυδόπιτα.
Αν θέλουμε στολίζουμε με ροζέτες σαντιγί και καρύδια
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Ειρήνη Σταματέλλη-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ – Tzela Antonopoulou”