Συνταγές
Φανταστική και ντελικάτη καρυδόπαστα με φίνα βελούδινη κρέμα βανίλιας και σοκολάτα γεμάτη αρώματα…!!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
7 αβγα χωρισμενα κρόκους -ασπραδια
1 φλ. ζαχαρη
1 φλ. σιμιγδαλι ψιλο
3/4 φλ.αλευρι
1 κ.σ γεμάτη κακάο
1 φλ. καρυδια ψιλοκομμενα
1 κ.σ κοφτη μπεικιν παουντερ
1 κ.γ γεματο κανελα
1/4 κ.γ γαρυφαλλο
1/2 φλ κονιακ
ξυσμα απο ενα μικρό πορτοκαλι
μια καλή πρέζα αλατι
Για το σιρόπι
650γρ ζαχαρη
2 1/2 ποτηρια νερό
1 κ.σ χυμό λεμονιού
Για την κρέμα
6 φλ. γάλα
8 κ.σ ζάχαρη
5 κ.σ γεματούτσικες κορν φλάουρ
2 αβγά
2 βανίλιες
2 κ.σ βούτυρο
1 κ.γ μπεικιν
350 ml κρεμα γάλακτος σε σαντιγί
Για τη γκαναζ σοκολάτας
400γρ σοκολατα κουβερτουρα
300 γρ γάλα εβαπορέ
2 κ.σ μελι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το σιροπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε επίσης την κρέμα για να κρυώνει.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη να κάψουν.
Κρατάμε λίγο κρύο γάλα από το σύνολο της συνταγής , όπου θα διαλύσουμε το κορν φλαουρ μαζί με τα αβγά και τις βανίλιες ( τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί).
Αφού κάψει το γάλα γυρίζουμε το μίγμα με το κορν φλαουρ και τα αβγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Τέλος προσθέτουμε πασπαλιστα το μπέικιν και ανακατεύουμε αρχικά επιφανειακά μέχρι να διαλυθεί και να αφρίσει και έπειτα το ενσωματώνουμε μέσα στην κρέμα.
Σκεπάζουμε την κρέμα καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη …μόλις πέσει η θερμοκρασία της την βάζουμε στο ψυγείο.
Ωστόσο ξεκινάμε να φτιάχνουμε την καρυδόπιτα.
Ανακατεύουμε σε ενα μπωλ σιμιγδαλι ,αλευρι, κακάο , μπεικιν, ξύσμα πορτοκαλιου και κανελογαρυφαλλα μαζι.
Στον καδο του μιξερ χτυπάμε με μια πρεζα αλατι τα ασπραδια σε σφιχτή μαρεγκα.
Τα βαζουμε στην ακρη για αργοτερα σε ενα άλλο καθαρο μπωλ.
Στον ίδιο καδο που χτύπαμε τα ασπράδια βαζουμε τους κροκούς και τη ζαχαρη και χτυπαμε σε δυνατη ταχυτητα μέχρι να αφρατεψουν και να γίνουν σαν κρεμα.
Χαμηλωνουμε ταχυτητα και
προσθετουμε εναλλαξ σιμιγδαλι και κονιακ μέχρι να τελειώσουν τα υλικα
Ξεκινάμε με τα στερεά υλικά.
Διπλωνουμε απαλα τη μαρεγκα μου στο μειγμα των αβγων προσεχοντας να μην πεσει ο όγκος.
Τέλος προσθετουμε και τα καρυδια.
Βουτυρώνουμε ενα ταψι 35 *40 και ρίχνουμε την καρυδόπιτα μέσα .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 – 50 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιροπι
Αφήνουμε στην άκρη να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το γλυκό παίρνουμε την κρύα κρέμα , την αφρατεύουμε με ένα σύρμα και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί .
Ενσωματώνουμε απαλά απαλά με μια μαριζ τη σαντιγί μέσα στην κρέμα(προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της )
Απλώνουμε την κρέμα μου στην καρυδόπιτα.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 1-2ωρες.
Ετοιμάζω τη γκαναζ
Βαζουμε σε δυνατη φωτια το γάλα να κάψει.
Τραβάμε απο τη φωτια και προσθέτουμε την κουβερτουρα.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθει καλα η σοκολατα και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε καλα και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της.
Απλώνουμε στην καρυδόπιτα.
Αν θέλουμε στολίζουμε με ροζέτες σαντυγής και καρύδια
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”