Συνταγές
Τι ωραία καρυδόπαστα – είναι ένα γλυκό που κλέβει την παράσταση
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
7 αυγα χωρισμένα κροκους ,ασπράδια
1 φλ ζάχαρη
1 φλσιμιγδαλι ψιλό
3/4 φλ αλεύρι
1 κσ γεμάτη κακάο
1 φλ καρύδια ψιλοκομμένα
1 κσ κόφτη μπεικιν παουντερ
1 κγ γεμάτο κανέλα
1/4 κγ γαρύφαλλο
1/2 φλ κονιάκ
Ξύσμα από ένα μικρό πορτοκαλι
Μια πρέζα αλάτι
ΣΙΡΟΠΙ
650γρ ζάχαρη
2 κ 1/2 ποτήρια νερό
1 κσ χυμό λεμονιού
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
6 φλυτζ γάλα
8 κσ ζάχαρη
5 κσ κορν φλαουρ
2 αυγά
2 βανιλιες
2 κσ βούτυρο
1 κγ μπεικιν
350 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΖ
400 γρ σοκολάτα κουβερτουρα
300γρ γάλα εβαπορε
2κσ μέλι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη κρέμα για να κρυώσει. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα τη ζάχαρη να κάψουν .Κρατάμε λίγο κρύο γάλα από το σύνολο της συνταγής όπου θα διαλύσουμε το κορν φλαουρ μαζί με τα αυγά και τις βανίλιες .Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί. Αφού κάψει το γάλα γυρίζουμε το μίγμα με το κορν φλαουρ και τα αυγά στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πήξει η κρέμα .Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε βούτυρο .Τέλος προσθέτουμε πασπαλιστά το μπέικιν και ανακατεύουμε αρχικά επιφανειακά μέχρι να διαλυθεί να αφρίσει κι έπειτα ενσωματώνουμε μέσα στη κρέμα .Σκεπάζουμε τη κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις πέσει η θερμοκρασία τη βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τη καρυδόπιτα .Ανακατεύουμε σε ένα μπολ σιμιγδάλι ,αλεύρι, κακάο, μπέικιν ξύσμα πορτοκαλιού και κανελογαρυφαλα μαζί. Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε μια πρέζα αλάτι και τα ασπράδια μαρέγκα .Τα βάζουμε στην άκρη για αργότερα σε ένα άλλο καθαρό μπολ .Στο ίδιο κάδο που χτυπήσουμε τα ασπράδια βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα .Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ σιμιγδάλι και κονιάκ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά .
Διπλώνουμε απαλά τη μαρέγκα μου στο μίγμα αυγών προσέχοντας να μην πέσει ο όγκος .Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια .Βουτυρώνουμε σε ένα ταψί 35-40 και ρίχνουμε τη καρυδόπιτα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45-50 λεπτά .Βγάζουμε και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφού κρυώσει το γλυκό παίρνουμε τη κρύα κρέμα την αφρατεύουμε με σύρμα και χτυπάμε κρέμα γάλακτος σε σαντιγί .Ενσωματώνουμε απαλά με μια μαρίζ τη σαντιγί μέσα στη κρέμα .Απλώνουμε τη κρέμα μου πάνω στη καρυδόπιτα .Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Ετοιμάζουμε τη γκανάζ.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά το γάλα να κάψει .Τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη κουβερτούρα και το μέλι. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της. Απλώνουμε στην καρυδόπιτα .Στολίζουμε με ροζέτες σαντιγί ή καρύδια .
Νόστιμη εκτέλεση συνταγής από “Dora Iliopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”