Συνταγές
Το φετινό πολιτικό τσουρέκι τόσο αφράτο που θα εκπλαγείτε
Η Συνταγή είναι από Eleftherios Zuraris – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προζύμι
50 γραμμάρια φρέσκια μαγιά, διαλύετε σε 150 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτετε στο διάλυμα 120 γρ. αλεύρι και το αφήνετε στη άκρη για καμία ώρα πάνω- κάτω να φουσκώσει.
Οσο γίνεται το προζύμι σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε 200 γρ. γάλα πλήρες ,100 γρ. βούτυρο και τα μυρωδικά.
3-4 γραμμάρια μαστίχα Χίου κοπανισμένη με αλεύρι η ζάχαρη.
5-10 γραμμάρια μαχλέπι.
Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
Εγώ βάζω και κανέλα και βανίλια.
Αν θέλετε και σας αρέσει βάλτε και ελάχιστο κάρδαμο.
Ίσα- ίσα θα το ζεστάνετε να λιώσει το βούτυρο και να μυρίσουν τα μυρωδικά, δεν θα βράσει το γάλα.
Άμεσα που θα το κατεβάσετε συμπληρώστε με 250-300 γρ. ζάχαρη και διαλύστε την στο χλιαρό γάλα. Αφήστε να κρυώσει λίγο και βάλτε και 4 αυγά .
Ζυγίσετε 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι .
1 Αδειάστε το προζύμι που είχατε φτιάξει στην αρχή στο μίξερ.
2 Αδειάστε το περιεχόμενο με το γάλα τα μυρωδικά στο μίξερ.
3 Αδειάστε και περίπου το μισό αλεύρι μαζί με μια πρέζα αλάτι.
Όταν έχουν τα ύλικα ομογενοποιηθεί συμπληρώστε και με το υπόλοιπο αλεύρι .
Χτυπήστε στο μίξερ με τον γάντζο για 15 λεπτά, μετά σταματήστε το μίξερ και βάλτε στον κάδο με το ζυμάρι 100 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια .
Ξαναδουλέψτε το ζυμάρι για 5 -7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
Βγάλτε το ζυμάρι έξω και δουλέψτε το στο χέρι συμπληρώνοντας αλεύρι.
Διπλώσετε το μερικές φορές έτσι που να κρατήσει αέρα μέσα του.
Αφήστε το να διπλασιαστεί για δύο ώρες περίπου ανάλογα την θερμοκρασία του σπιτιού μέσα στον κάδο του μίξερ που τον έχετε λαδώσει.
Μετά από δύο ώρες.
Χωρίστε το ζυμάρι στα τρία και μετά το κάθε κομμάτι υποδιαιρέστε στα 3-4 φυτίλια που τα πλέκετε όπως σας αρέσει.
Βάλτε τα τσουρέκια σε ταψί λαμαρίνα με λαδόκολλα σκεπασμένα για μια ώρα να ξαναανέβουν.
Τέλος τα περνάτε μόνο με ασπράδι, (το αυγό ολόκληρο τα μαυρίζει), και τα γαρνίρετε με αμύγδαλο φιλέτο ή σουσάμι, ότι έχετε.☺️
Αντιστάσεις πάνω κάτω 150 βαθμούς 30-40 λεπτά .
ΥΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ.
Η Συνταγή είναι από Eleftherios Zuraris – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.