Συνταγές
Πολυ νοστιμιά – Πρασοντολμάδες σήμερα που αξίζουν την δοκιμή τους
Το φαγητό σε δύο εκδοχές, μια νηστίσιμη και μια με κιμά στο φούρνο.
Η Συνταγή είναι από Georgia Chartomatsidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Και στις δύο περιπτώσεις έγινε πολύ νόστιμο φαγητό, γιατί τα πράσα είναι γλυκά και τρυφερά ακόμη, από τον κήπο.
Η γέμιση για τους πρασοντολμάδες με κιμά είναι περίπου η ίδια με αυτή των λαχανοντολμάδων.
Πρόσθεσα μόνο πελτέ, μάραθο και λίγο κύμινο. Η γέμιση για τους νηστίσιμους είχε ρύζι, τριμμένο καρότο, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο.
Έκοψα τα πράσα σε κομμάτια των οκτώ εκατοστών και χάραζα κάθε κομμάτι κατά μήκος του, για να αφαιρέσω με προσοχή δύο- τρία φύλλα από κάθε πράσο.
Τα ζεμάτισα για ένα λεπτό, τα στράγγιξα και τα στοίβαξα σε πακετάκια. Μετά τα γέμισα και τα τύλιξα χωρίς να τα κλείσω από τις άκρες.
Τα αράδιασα στο ταψί σε δύο στρώσεις, πρόσθεσα λίγο νερό με πελτέ ντομάτας και ελαιόλαδο, τα σκέπασα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα σφράγισα με αλουμινόχαρτο.
Έψησα στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
Για τους νηστίσιμους έκανα το ψήσιμο όπως και στους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, δηλαδή για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με λίγο πελτέ, αλάτι και ελαιόλαδο στο ζωμό.
*μπορεις να τα κάνεις και τρίγωνα σαν τυροπιτάκια για να μην ανοίγουν
Η Συνταγή είναι από Georgia Chartomatsidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.