Συνταγές
Τι υπέροχο φύλλο τι υπέροχο χρώμα – πίτα με σπανάκι, πράσο, φέτα και Φιλαδέλφεια
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά για τη ζύμη:
650-700 γρ. Περίπου αλεύρι χωριάτικο η για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ κοφτή αλάτι
1 φλ. Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1 φλ. Ελληνικού καφέ ξύδι (προτιμήστε το μυλοξιδο)
χλιαρό νερό, όσο πάρει (περίπου 400 γρ.) η μέχρι να γίνει μία ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Φτιάχνουμε τη ζύμη και αφήνουμε σκεπασμένη για 30 -40 λεπτά να ξεκουραστεί.
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
1 δεσμίδα σπανάκι κομμένο
2 πράσα το άσπρο μέρος ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο για το σωταρισμα
Άνηθο ψιλοκομμένο
Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Λίγο μαύρο πιπέρι
100 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1 συσκευασία μικρή τυρί Φιλαδέλφεια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε τη γέμιση σωτάροντας τα λαχανικά με λίγο νερό και κατόπιν με λίγο ελαιλαδο. Αφήνουνε να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά.
Για το άνοιγμα φύλλου χρησιμοποιούμε νισεστε.
Έτσι ανοίγουμε ευκολότερα τα φύλλα.
Χωρίζουμε σε οχτώ μέρη και κάνουμε 8 μπαλάκια. Με τον πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια με μπόλικο νισεστε σε λεπτά φύλλα και κατόπιν κυκλικά με το χέρι στον αέρα έτσι θα γίνει λεπτότερο το φύλλο.
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί δεν θα προεξεχουν τα πλαϊνά. Ρίχνουμε με πινέλο ελαιόλαδο. Κάνουμε με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε μέρος της γέμισης και λίγο λάδι.
Ανοίγουμε τα τρίτο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω στην γέμιση. Κάνουμε το 4 φυλλο, λαδώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Ανοίγουμε τα αλλα τέσσερα φύλλα.
Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε λωρίδες πάνω στην πίτα να καλύψουν ολη την επιφάνεια της πίτας. Τα λαδώνουμε με πινέλο καλά και χαράζουμε ελαφρά την πίτα και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε στους 200′ C βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω μέχρι να ροδίσει και να έχει ψηθεί και από κάτω. Βγαζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 15′ λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα μέχρι να την κόψουμε.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.