Συνταγές
Εύκολα μελομακάρονα με στέβια ή / και μέλι – για γλυκές γιορτές
Η Συνταγή είναι από Matula Giasirani – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για περίπου 2 κιλά
Για τα μελομακάρονα:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα κρυσταλλική λευκή στέβια σε αναλογία με την ζάχαρη 1:2 αλεσμένη στο μούλτι
1 κτγ. μπέικιν πάουντερ
1 κτγ. κανέλα
1 κτγ. κοφτό γαρύφαλλο
1 ακέρωτο πορτοκάλι το ξύσμα του
1/2 λεμόνι ακέρωτο το ξύσμα του
1 κτγ. σόδα μαγειρική
1 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1/2 κιλό ελαιόλαδο ελαφρύ
1 σφηνάκι κονιάκ
100 γραμ. καρυδόψιχα
Για το σιρόπι:
250 γραμ. στέβια κρυσταλλική λευκή σε αναλογία με την ζάχαρη 1:2
500 γραμ. μέλι
500 γραμ. νερό
1/2 πορτοκάλι ακέρωτο το ξύσμα του
1/2 λεμόνι μόνο τον χυμό του
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα.
Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, την στέβια, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, και τα ξύσματα.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ, και ανακατεύουμε με γάντια ελαφρά μέχρι να αποροφηθεί το αλεύρι.
Πλάθουμε μικρά ισομεγέθη μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα.
Κάνουμε στην επιφάνειά τους το χαρακτηριστικό σχέδιο «πλέγμα» ή «τρύπες» με ένα πιρούνι.
Τα ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά.
Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σιρόπι:
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου, από την στιγμή που θα έρθει το σιρόπι σε βρασμό.
Ξαφρίζουμε στο τέλος, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
(Ο αφρός κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας και αφαιρείται πανεύκολα, με κουτάλι)
Σιρόπιασμα και σερβίρισμα:
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα, στο καυτό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.
Χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα.
Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
(Ραντίζουμε την κάθε σειρά, με λίγο μέλι, για να κολλήσει επάνω στα μελομακάρονα η καρυδόψιχα).
Σημειώσεις:
Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο, ή μισό – μισό.
Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, μόλις το αλεύρι απορροφηθεί σταματάμε το ανακάτεμα.
Το σχέδιο και οι τρύπες με πιρούνι, στην επιφάνεια βοηθάει για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.
Δεν χρειάζεται να σιροπιάσουμε αμέσως όλα τα μελομακάρονα.
Μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα αποθηκεύσουμε σε τάπερ.
Ζεσταίνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε όποτε θέλουμε φρέσκα μελομακάρονα.
Η Συνταγή είναι από Matula Giasirani – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.