Συνταγές
Παλιά συνταγή απ τη γιαγιά – πεντανόστιμα Μελομακάρονα
Η Συνταγή είναι από Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ για μία δόση
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
2 φλ ηλιέλαιο (η γιαγιά εγραφε λαδι…)
1 φλ ζάχαρη
1/2 φλ κονιάκ
1/2 φλ χυμο πορτοκάλι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. γαρύφαλλο
2 κ.γλ. κοφτά μπέικιν
1 κ.γλ. κοφτό σοδα
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. καρυδια ψιλοκομμενα
6 με 7 φλ αλεύρι ΓΟΧ (το ρίχνουμε σταδιακά,, ισως δεν το παρει ολο)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 φλ. ζαχαρη
2 φλ. μέλι
2 φλ. νερό
2 ξυλάκια κανελας
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
1 φλ. καρυδια στο μούλτι
με δυο κουτ. κανέλα ανακατεμένα
ΚΟΥΠΑ περίπου 250ml αλλά μπορείτε με ο, τι θελετε αρκεί να μετρηθούν ολα τα υλικα με την ιδια κουπα ή φλυτζάνι!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη, βάζοντας στο τέλος λιγο λιγο το αλεύρι, ισως δεν το χρειαστεί ολο, χωρίς να ζυμωνουμε πολυ, μονο να ανακατευτουν καλα τα υλικά και να εχουμε μια μαλακή ζυμη, που δεν κολλάει.
Πλαθουμε στο σχημα που θελουμε, απλωνουμε σε ταψι με λαδοχαρτο και ψηνουμε περιπου μιση ωρα στους 170, αναλογα με το φουρνο σας, εγω σε αερα κι αντιστασεις
Το σιροπι το βραζουμε 7 λεπτά, απο την ωρα που θα αρχίσει ο βρασμός
Επειδή συνήθως κάνω τρεις δοσεις μαζεμενες, σιροπιαζω τη μια δοση και τα υπολοιπα σε ταπερ κλειστα, αφου κρυωσουν!! Αντεχουν για μεγαλο χρονικο διάστημα ετσι
Και σιροπιαζω παλι, οταν θελω.
Καυτό σιροπι, κρυα μελομακαρονα
Εχω ετοιμασει το καυτο σιροπι..τα μελομακαρονα κρυα…τα αραδιαζω σε δυο ταψια και τα περιχυνω με το καυτο σιροπι
Σε καμια-δυο ωρες τα αναποδογυριζω ενα ενα μεσα στα ταψακια οπως ειναι. Μετα ξανα κανω την ιδια δουλεια δυο τρεις φορές, τα γυριζω δλδ μεσα στα ταψακια και ρουφουν ολο το σιροπι, που εχει μοιραστει στα δυο ταψια
Μπορώ να τα τραβηξω σε οποια στιγμη θελω, για να ρουφηξουν και το αναλογο σιροπι που επιθυμουμε, αναλογα με τα γουστα μας, δλδ να σιροπιαστουν λιγοτερο
Βαζω μετα σε πιατελα και πασπαλιζω το καρυδακι με την κανελα
Η Συνταγή είναι από Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.