Συνταγές
Έτοιμα και τα γλυκά για να υποδεχτούν τους καλεσμένους μας – παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες και μελομακάρονα
Η Συνταγή είναι από Βιβή Φουντα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό βούτυρο (πακέτο) η φυτινη ( Μαγειρικό λίπος)
1 κούπα τσαγιού αλισίβα ( Σταχτονερο που παρασκευάζεται με τον βρασμό του νερού μαζί με στάχτη από καμενα ξύλα)
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κούπες τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα
2 κρόκοι αυγών
1φλιτζανι μικρό κονιάκ
1 κουταλιά σούπας μπέικιν παουντερ
2 βανίλιες
Λίγο γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό η για όλες τις χρήσεις
Για την επικάλυψη :
Ζάχαρη άχνη
Ανθόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατεψει.
Στην συνέχεια ρίχνουμε την άχνη και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 10 ‘- 15′ λεπτά μέχρι να γίνει μια ωραία και πυκνή κρέμα.
Ρίχνουμε τους κρόκους,το κονιάκ, την αλισίβα ( αφού την έχουμε πριν βράσει) τα αμύγδαλα αφού πριν τα έχουμε καβουρδίσει στο φούρνο και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν παουντερ μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε και τους βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Προθερμαινουμε τον φούρνο και τους ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20′- 25’ λεπτά.
Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους καλύπτουμε με την ζάχαρη άχνη.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο ( η ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο η ένα φλιτζάνι ηλιέλαιο)
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 φλιτζάνι μικρό κονιάκ
1 κ.γλ σόδα
1 κ.γλ κανέλα
1/2 κ.γλ γαρύφαλλο
1 κ.γλ μπέικιν παουντερ
Καρύδι για πασπαλισμα
Αλεύρι μαλακό η για όλες τις χρήσεις
Σιρόπι :
400γρ νερό
400γρ ζάχαρη
400γρ μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπωλ το ελαιόλαδο,την ζάχαρη ,το ξύσμα,την κανέλα,το γαρύφαλλο και τον χυμό πορτοκαλιού αφού μέσα έχουμε διαλύσει την σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και κάνουμε απαλές κινήσεις για να μην βγει το λάδι στην επιφάνεια.
Φτιάχνουμε μελομακάρονα σε σχήμα καρυδιού το κάθε ένα και τα τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′-25 ‘ λεπτά.
Σιρόπι :
Βάζουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράσει το αφήνουμε να κρυώσει στην άκρη.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα βουτάμε όπως είναι ζεστά στο κρύο σιρόπι και τα βάζουμε από την πλευρά που τα έχουμε τρυπήσει και μετά τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το καρύδι.
Η Συνταγή είναι από Βιβή Φουντα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.