Συνταγές
Μελένια και τραγανά μελομακάρονα – Καλή επιτυχία και καλές γιορτές του χρόνου με υγεία και πάλι να τα κάνουμε
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά
2 φλ. Ελαιόλαδο
1 φλ. Ζάχαρη, (όχι μέχρι πάνω γεμάτο)
2 κτγ. σόδα φαγητού
2 κτγ. baking powder
1 φλ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φλ. Ελληνικού καφέ κονιάκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το σιρόπι
1 φλ. μέλι
1 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 ξύλα κανέλα
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 βανίλιας
για το γαρνίρισμα:
καρύδια τριμμένα -όχι σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζετε τα μελομακάρονα: Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το baking powder, το ανακατεύετε.
Χτυπάτε με το μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη να ασπρίσει. Διαλύετε στο χυμό πορτοκάλι, τη σόδα και το προσθέτετε στο μίγμα με απαλές κινήσεις. Προσθέτετε το κονιάκ και τελευταίο λίγο-λίγο το αλεύρι ενώ τώρα δουλεύετε με το χέρι σιγά-σιγά μέχρι να έχετε μια ζύμη ωραία και μαλακή προς μέτρια όχι σφιχτή .
Αφήνετε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια πλάθετε τα μελομακάρονα παίρνοντας 1 κουταλιά περίπου ζύμη τη φορά. Τα ζυγίζω ένα- ένα ώστε να είναι ίδιου μεγέθους 25-30 γρ. το καθένα.
Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και με πιρούνι πιέζετε ελαφρά κατά μήκος στο πάνω μέρος τους ώστε να αποκτήσουν ένα σχέδιο από ίσιες ρηχές γραμμές.
Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά, (ανάλογα και με το φούρνο μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω). Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
Να σας θυμίσω το μέλωμα μπορεί να γίνει και την επομένη.
Σιρόπι:
Σε κατσαρόλα ρίχνετε τα υλικά για το σιρόπι, (το μέλι ρίξτε το λίγο πριν κλείσετε το μάτι). Βάζετε σε μέτρια φωτιά να βράσει.
Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζετε και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ακόμα, στα τελευταία λεπτά ρίχνετε το μέλι. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε με προσοχή ένα-ένα τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το καυτό σιρόπι για 3 λεπτά και τα βγάζετε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα, ώστε το σιρόπι να στραγγίζει. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα που έχετε προηγουμένως πασπαλίσει με το μίγμα καρύδι, ρίχνετε και πάνω τους.
Τα αφήνετε ξεσκέπαστα σε θερμοκρασία δωματίου όχι καλυμμένα με μεμβράνη γιατί θα μουλιάσουν.
Σε περίπτωση που κρυώσει το σιρόπι το ξαναζεσταίνουμε. Θα πρέπει πάντα να είναι ζεστό.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.