Connect with us

Συνταγές

Το νόστιμο το καταλαβαίνεις στο στόμα και το υγιεινό στο στομάχι – Λευκό ψωμί από αλεύρι 100% όλυρας ή αγριοσίταρου ή ντίγκελ ή spelt

Published

on

430597290 2478415502360129 4028922698259726292 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η eκτέλεση είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.

Φόρμα για ψωμί από αλουμίνιο
20Χ 13Χ10 εκ

Υλικά για το προζύμι
30 γρ. προζύμι, ( στάρτερ)
110 γρ. αλεύρι ντίγκελ τύπου 630
110 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς σε ένα μπόλ βάζουμε το προζύμι που έχουμε αναπιάσει πρόσφατα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι ντίγκελ και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη κάνουμε μερικές τρύπες με οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι και αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσει.

Για τη ζύμη
260 γρ. νερό χλιαρό
250 γρ. προζύμι
400 γρ. αλεύρι ντίγκελ τύπου 630
10 γρ. αλάτι
50 γρ. ηλιόσπορους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το προζύμι. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά . Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα κάνοντας και μερικά διπλώματα με αυτή. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με το καπάκι της ή με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 15′ – 20′ να φουσκώσει και να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα.

Μετά από την παραπάνω ώρα βλέπουμε ότι η ζύμη άλλαξε, έγινε πιο ελαστική. Τώρα ζυμώνουμε για 2′ – 3′ κάνοντας διπλώματα με τη σπάτουλα, ή ζυμώνουμε με το μίξερ χειρός. Δεν θέλει πολλά ζυμώματα . Σκεπάζουμε ξανά με το καπάκι ή με τη μεμβράνη και την πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 3 – 4 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία, (εμένα μου πήρε 7 ώρες γιατί η θερμοκρασία του χώρου είναι 18 βαθμοί).

Εδώ κάνουμε ένα μικρό κολπάκι για να ξέρουμε ότι η ζύμη μας ζυμώθηκε καλά και φουσκώνει καλά, παίρνουμε ένα μικρό βαζάκι και ρίχνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης. Όταν η ζύμη φτάσει στο 50% – 60% τότε διπλώνουμε τη ζύμη απαλά με μια σπάτουλα και την αδειάζουμε στην βουτυρωμένη φόρμα μας. (Η ζύμη της λεκάνης μας πρέπει να έχει διπλασιαστεί και να έχει κάνει ένα βουναλάκι πριν την διπλώσουμε και τη μεταφέρουμε στη φόρμα για το τελικό φούσκωμα). Βρέχουμε το χέρι μας και ισιώνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα να είναι παντού ίδια.

Σκεπάζουμε με ένα σκουφάκι μπάνιου, (εννοείται το έχουμε μόνο για ζύμες😁) και αφήνουμε να φουσκώσει. Η ζύμη μας πρέπει να ωριμάσει καλά , αυτό είναι σημαντικό• η ώρα δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία, (εμένα η τελική ωρίμανση μου πήρε 2 ώρες γιατί η θερμοκρασία του χώρου αυξήθηκε στους 22,5 βαθμούς). Μόλις το ζυμαράκι στο βαζάκι φτάσει στο 100% τότε κοιτάμε και τη ζύμη. Πρέπει να έχει φουσκώσει να έχει και ένα βουναλάκι και η επιφάνεια της να μην είναι ίσια. Τότε είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο με ένα άδειο ταψί στο πάτο του στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Μόλις σβήσει το λαμπάκι βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στο φούρνο στην πρώτη από κάτω σχάρα του φούρνου, ρίχνουμε ζεστό νερό στο ταψί, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15′. Για έξτρα ατμό μπορούμε να ψεκάσουμε με νερό και τα ζεστά πλαϊνά του φούρνου. Κατόπιν αφαιρούμε το ταψί με το νερό, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε αλλα 45′, (συνολικός χρόνος ψησίματος 1 ώρα).

– Η συνταγή είναι από το YouTube από το κανάλι Υγιεινός Τρόπος Ζωής

– Είναι η πρώτη φορά φορά που φτιάχνω ψωμί με όλυρα. Το έφτιαξα χθές και όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε το βράδυ.Το άφησα όλο το βράδυ να κρυώσει καλά και το έκοψα σήμερα.

Είναι ένα εξαιρετικό και μυρωδάτο ψωμί που το λάτρεψα και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Το αλεύρι το πήρα από μεγάλο σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων.

Η εκτέλεση είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής” – Υγιεινός Τρόπος Ζωής.

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές47 λεπτά ago

Εύκολο σάμαλι και νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας!

Συνταγές3 ώρες ago

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

Συνταγές5 ώρες ago

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών στο φούρνο χωρίς λάδι – χορτοφαγικά και θρεπτικά

Συνταγές7 ώρες ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Συνταγές21 ώρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές23 ώρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές1 ημέρα ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές1 ημέρα ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές2 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα2 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές2 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές2 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές3 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές3 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές4 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Exit mobile version