Συνταγές
Υπέροχο σπιτικό ψωμί με βρώμη χωρίς αλεύρι – πολύ ωραία συνταγή και παρουσίαση.
Η Συνταγή είναι από Elca Sako – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
90 γρ. Νιφάδες Βρώμης, (1 φλιτζάνι): Η βάση του ψωμιού μας, που παρέχει υφή, γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Μια πρέζα αλάτι: Για να ενισχύσετε τις γεύσεις.
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα: Βοηθά το ψωμί να φουσκώσει χωρίς τη χρήση παραδοσιακού αλευριού.
2 κουταλιές της σούπας ανάμεικτους σπόρους: Προσθέστε μια τραγανή υφή και μια ώθηση σε θρεπτικά συστατικά. Σκεφτείτε τους λιναρόσπορους, τους ηλιόσπορους ή τους σπόρους κολοκύθας.
200 ml. Κεφίρ ή Γιαούρτι, (~3/4 φλιτζάνι): Προσθέτει υγρασία και αφράτο στο ψωμί, συμβάλλοντας στη μοναδική του γεύση.
1 μέτριο Αυγό: Δένει τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτοντας δομή.
1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο: Αντιδρά με τη μαγειρική σόδα για να βοηθήσει το ψωμί να φουσκώσει.
Σπόροι για διακόσμηση: Μια τελευταία πινελιά για να κάνετε το καρβέλι σας τόσο ελκυστικό όσο και γευστικό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε και προετοιμάστε: Ξεκινήστε θερμαίνοντας το φούρνο σας στους 180°C, (360°F) και ετοιμάστε τη φόρμα ψησίματος 20 x 10 cm, (8 x 4 ίντσες), με μια ελαφριά λαδόκολλα ή λαδόκολλα.
Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά: Ανακατέψτε τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε τους ανάμεικτους σπόρους.
Χτυπήστε τα υγρά υλικά: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το κεφίρ, (ή το γιαούρτι), το αυγό και το μηλόξυδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Συνδυάστε το υγρό και το στεγνό: Διπλώστε απαλά το υγρό μείγμα στα ξηρά συστατικά μέχρι να ενωθούν, προσέχοντας να μην αναμειχθεί υπερβολικά.
Προετοιμασία για ψήσιμο: Ρίξτε το κουρκούτι στην έτοιμη φόρμα, λειάνετε την κορυφή και πασπαλίζετε με σπόρους για διακόσμηση.
Ψήσιμο: Αφήστε το να ψηθεί για 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
Ψύξη: Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για λίγα λεπτά πριν το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Η Συνταγή είναι από Elca Sako – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.