Connect with us

Συνταγές

Είναι απίθανο, σκέτο ή στη φρυγανιέρα με λίγο βούτυρο! Αφράτο προζυμένιο ψωμί τοστ σαν μπριός, σαν τσουρέκι

Published

on

436407097 1390831144922894 6199037205284418971 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Να μη μπαγιατώνει εύκολα, να μην τρίβεται, να μην είναι πορώδες και σφιχτό.
Χρησιμοποίησα φόρμα ψωμιού πολύ ψηλή και σε διαστάσεις 21Χ12Χ12.

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη YUDANE
65 γρ. αλεύρι δυνατό, (για τσουρέκια)
65 έως 75 γρ. βραστό νερό

Για το προζύμι
56 γρ. προζύμι
172 γρ. αλεύρι δυνατό
72 γρ. νερό, (πρόσθεσα 50 γρ. επειδή το προζύμι μου ήταν πολύ σφιχτό)
28 γρ. καστανή ζάχαρη

Για την τελική ζύμη
65 γρ. αλεύρι δυνατό
( *αν χρειαστεί προσθέτουμε στο τελικό ζύμωμα στο μίξερ 4-5 κτσ. αλέυρι)
8 γρ.,  (1 κτγ.), ζάχαρη καστανή
1 κτγ. αλάτι
20 γρ. σκόνη γάλακτος
40 γρ. αυγό, (1 μέτριο χτυπημένο μείον 1 κτσ.)
20 γρ. βούτυρο μαλακό
20 γρ. νερό κρύο, (χρησιμοποιείς πρώτα το μισό κι αν χρειαστεί προσθέτεις το υπόλοιπο)
(* Λίγο χτυπημένο αυγό για επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΤΟ ΒΡΑΔΥ

1.Φτιάχνουμε τη ζύμη YUDANE. Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολάκι να γίνει μια λεία πάστα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

2.Προετοιμάζουμε το προζύμι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το προζύμι με το νερό, προσθέτουμε ζάχαρη και αλεύρι και δουλεύουμε με κουτάλι σε μια ομοιογενή ζύμη. Καλύπτουμε με μεβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι το επόμενο πρωί. Πρέπει περίπου να τριπλασιαστεί και θα απαιτήσει από 8 ώρες και πάνω, ανάλογα με το πόσο δυνατό ήταν το προζύμι μας. Μου πήρε πάνω από 12 ώρες. Το καλοκαίρι με τη ζέστη γίνεται πιό γρήγορα.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙ

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τη ζύμη YUDANE, τη ζύμη με το προζύμι και όλα τα υλικά για την τελική ζύμη. Κρατάμε το βούτυρο στην άκρη.
Τοποθετούμε τον αναδευτήρα ή φτερό και δουλεύουμε τα υλικά μας σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό ώστε να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια αλλάζουμε εξάρτημα και βάζουμε τον γάντζο. Δουλεύουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα πάντα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ξαναδουλεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Δύο τρεις φορές σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε τη ζύμη ώστε να μη μείνουν ανεπεξέργαστα κομμάτια στα τοιχώματα και στον πάτο του μίξερ.

Στο τέλος θέλουμε να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο ενώ θα είναι πολύ λίγο κολλημένη στον πάτο. Αν την ακουμπήσουμε με τα δάχτυλα θα κολλάει ελαφρώς. Χρειάστηκε να προσθέσω σταδιακά 4-5 κουταλιές σούπας αλεύρι επειδή η ζύμη μου κόλλαγε πολύ στον πάτο του μίξερ.

Έκανα και το τεστ γλουτένης. Πήρα ένα κομμάτι ζύμης και το τέντωσα με τα δάχτυλα. Αν ανοίγει χωρίς να σπάει και γίνεται διαφανές τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας.
Καλύπτουμε το μπολ του μίξερ με μεβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί από 30 λεπτά έως 1 ώρα. Το έβαλα μέσα στο φούρνο για πιό ζεστά.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, επειδή κολλάει λίγο.
Τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, (τα ζύγισα), και τα σχηματοποιούμε σε μπαλάκια.

Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε μακρόστενη πλατιά λωρίδα με έναν πλάστη. Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό.
Κάθε ρολό το γυρίζουμε κάθετα, (να έρθουν τα ανοίγματα κάτω και πάνω), και με τον πλάστη το ξανανοίγουμε σε λωρίδα και την ξανατυλίγουμε σε παχουλό ρολό. Τσιμπάμε από κάτω την ένωση να κλείσει.

Βάζουμε τα 2 ρολά στη λαδωμένη φόρμα μας. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ή ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Θέλει τουλάχιστον 3 ώρες να φουσκώσει. Εμένα μου πήρε 7 ώρες! Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το προζύμι και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Θέλουμε να φουσκώσει μέχρι να φτάσει στο χείλος της φόρμας.Όση ώρα κι αν χρειαστεί!
Αν η φόρμα μας έχει συρταρωτό καπάκι, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να φτάσει μισό εκατοστό από το χείλος της φόρμας και αμέσως τοποθετούμε το καπάκι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 170 στον αέρα.
Με λίγο χτυπημένο αυγό με 1 κουταλιά νερό περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αν δούμε να παίρνει πολύ χρώμα καλύπτουμε την επιφάνεια της φόρμας τα τελευταία 10 λεπτά με αλουμινόχαρτο.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές24 λεπτά ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές2 ώρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές16 ώρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές18 ώρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα20 ώρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές20 ώρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές21 ώρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές23 ώρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές1 ημέρα ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές2 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές3 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα3 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές4 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές4 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές4 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές4 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Exit mobile version