Συνταγές
Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι γευστικό και αφράτο – Καλή σας απόλαυση!
Η Συνταγή είναι από Maria Samara– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
600 γραμ. αλεύρι, (400 γρ. ολικής άλεσης βιολογικό,200 γρ. τύπου 1050), προζύμι, (έτοιμο Μύλοι Αγίου Γεωργίου), λίγο αλάτι, ελαιόλαδο και 380 ml. χλιαρό νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ, έπιασα το προζύμι και μετά από 1 ώρα ζύμωσα για 5 λεπτά το ψωμί. Άφησα 1 ώρα να ξεκουραστεί και άρχισα τα διπλώματα, (τραβάω την ζύμη προς τα επάνω και την διπλώνω).
Το έκανα 5 φορές με ξεκούραση ανά μισή ώρα. Το άφησα να ξεκουραστεί και στο τελευταίο δίπλωμα το έπλασα σε καρβέλι και το τοποθέτησα επάνω στην λαδόκολλα. Σκέπασα το ψωμάκι και άφησα να πάρει όγκο.
Τοποθέτησα την γάστρα ψωμιού στο φούρνο να κάψει καλά. Τοποθέτησα προσεχτικά το ψωμάκι μου αφού πρώτα το χάραξα μέσα στην καυτή γάστρα.
Έψησα στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου και μετά άνοιξα το καπάκι και αφού ψέκασα με νεράκι το ψωμάκι μου, χαμήλωσα το φούρνο στους 100 βαθμούς για ακόμη 15 λεπτά, ενδιάμεσα ψέκασα και πάλι το ψωμάκι μου.
Η Συνταγή είναι από Maria Samara – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Χωρίς όρια, πειραματίσου με διάφορα υλικά και κάνε τους δικούς σου συνδυασμούς που σου αρέσουν!
Τώρα είναι η ευκαιρία! Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή ΕΔΩ!