Συνταγές
Φραντζόλα με φυσικό προζύμι – Υπέροχο το χρώμα και κριτσινιαστή η κόρα!
Η συνταγή είναι από Zafeirios Chatzichalkias – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
200 γρ. υγρό φυσικό προζύμι, 400 γρ. νερό, 600 γρ. αλεύρι, (400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 50 γρ. σκληρό Λήμνου, 100 γρ. «manitoba») και 13 γρ. αλάτι.
Φερμεντόλυση, (προζύμι, νερό και αλεύρι) – 30 λεπτά – αλάτι, (ζυμωτήριο) και ξεκούραση – 2 ώρες – 1ο δίπλωμα – 2 ώρες – 2ο δίπλωμα – 1 ώρα – 3ο δίπλωμα – 1 ώρα – προμορφοποίηση – 30 λεπτά – μορφοποίηση, πανεράκι και ψυγείο – 26 ώρες.
Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο και γάστρα, (250 βαθμούς για 30 λεπτά και ξεσκέπαστο, 250 βαθμούς για 15 λεπτά και στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά).
Η συνταγή είναι από Zafeirios Chatzichalkias – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
Η απόλαυση των συνταγών δεν τελειώνει!
Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή για ψωμάκι ζυμωτό εύκολο !!
Υλικά
700 γραμ. αλεύρι
400 γραμ. χλιαρό νερό
2 φακ. ξηρή μαγιά
1 κτγ. ζάχαρη
1 1/2 κτγ. αλάτι
4-5 κτσ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί. Αφήνω το ζυμαράκι για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Βάζω την γάστρα να κάψει στον φούρνο στους 230 βαθμούς και μετά το μισάωρο μεταφέρω το ζυμαράκι στην λαδόκολλα πλάθωντάς το σε καρβελάκι.Ψήνω για 40 λεπτά στους 230 βαθμούς.
Καλή επιτυχία σε όλους!
Συνταγή από Comolli Aurellia