Συνταγές
Ραβανί με ινδοκάρυδο – ένα αγαπημένο παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού
Η Συνταγή είναι από Despo Ermogenous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήτι ζάχαρη
5 αυγά
1 ποτ. ηλιέλαιο
2-3 κουταλακια μπεικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 ποτ. ινδοκάρυδο (μια συσκευασία των 140γρ. αφήνουμε λίγο για στόλισμα)
1 ποτ. γάλα
2 κσ. γιαούρτι
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 ποτ.σιμιγδαλι χοντρό
1 ποτ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής
Σιρόπι:
3 ποτ. νερό
3 ποτ. ζάχαρη
ξύσμα ή φλούδα λεμονιού
Να βράσει για 5 λεπτά.Κρύο το σιρόπι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στο μίξερ το ζάχαρη με τα αυγά καλά να αφρατέψουν Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και χτυπάμε. Βάζουμε το γάλα, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, βανίλια.Μετα το ινδοκάρυδο, σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπεικιν πάουντερ και το ανακατεύουμε. Το ρίχνουμε στο pyrex .Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170βαθμούς για 55 λεπτά.
Κρύο το σιρόπι.
Χαράζουμε για να απορροφήσει πιο καλά το σιρόπι. Βάζουμε ινδοκάρυδο από πάνω.
Δες και την επόμενη συνταγή ! Φοβερό χρώμα και δέσιμο το γλυκό βαζανάκι-μελιτζανάκι είναι πεντανόστιμο!
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το πλένουμε, το καθαρίζουμε ή αν θέλουμε κόβουμε μόνο τις άκρες του. Το τρυπάμε με σμίλα(που κάνουμε σουβλάκια).Το τρυπάμε οριζόντια και κάθετα. Το βάζουμε στον ασβέστη γύρω στις 4 -5 ώρες.(αν θέλουμε πρώτα το βάζουμε στό ασβέστη και μετά το τρυπάμε)
Για 25 βαζανάκια-
μελιτζανάκια βάζουμε 70γρ. ασβέστη. Το ανακατεύουμε κατά διαστήματα γιατί κάθετε ο ασβέστης. Το πλένουμε καλά. Το βράζουμε 2 φορές, μόλις αρχίσει να κοχλάζει (1-2 λεπτά) αλλάζουμε το νερό.
Την τρίτη φορά που το βράζουμε το αφήνουμε περισσότερη ,να πέφτει από το βελόνι.Το πλένουμε καλά, το βάζουμε σε λεκάνη με νερό και λεμόνι για 2 ώρες.Ετοιμάζουμε το σιρόπι 1 κιλό ζάχαρη 2 ποτ νερό για 25 βαζανάκια.Μολις βράσει και διαλυθεί ο ζάχαρης σβήνουμε την φωτιά.Οταν γίνει χλιαρό βάζουμε το βαζανάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει. Το βράζουμε δύο φορές για λίγη ώρα 4-5 λεπτά. Βάζουμε το χρώμα, ξυλάκια κανέλας και βανίλια 3-4 γαρίφαλα σωστά.
Το αφήνουμε 4-6 ώρες και το βράζουμε τρίτη φορά να δέσει το σιρόπι. Βάζουμε και χυμό λεμονιού για να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας. Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι βάζουμε λίγο στην κατάψυξη και διαπιστώνουμε αν είναι έτοιμο.
Όταν βράζει και κάνει φουσκάλες μεγάλες χαμηλώνουμε την φωτιά και έτσι πάλι καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το γλυκό μας.
(αν σας αρέσουν τα αμύγδαλα μπορείτε να βάλετε ένα αμυγδαλο καβουρδισμένο σε κάθε βαζανάκι πριν το βάλετε στο σιρόπι)
Η Συνταγή είναι από Despo Ermogenous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.