Συνταγές
Εύκολο ψωμί με αλεύρι ολικής και πράσινες ελιές
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά για ένα ψωμί:
1 φακελάκι μαγιά & προζύμι η σκέτη μαγιά
400 γρ. νερό βρύσης
Μια πρέζα αλάτι
500 γρ. Αλεύρι το 1/2 ολικής και το υπόλοιπο αλεύρι 0 η γ.ο.χ
50 γρ. Ελιές πράσινες η μαύρες κομμένες, χωρίς
κουκούτσι
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τη μαγιά, το νερό σε ένα μπόλ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, 2 κ.σ ελαιόλαδο το αλεύρι και ανακατευουμε με μια μαριζ. Το μείγμα πρέπει να κολλάει.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια και αφήνουνε 40′ λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Κατόπιν με μια μαρίζ ανσκατευουμε τη ζύμη, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και προσθέτουμε τις ελιές, λιγη ρίγανη και ανακατεύοντας κυκλικά με μαρίζ.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια και πετσέτα τη ζύμη και αφήνουνε μέχρι να διπλασιαστεί.
Κατόπιν πάνω σε χαρτί ψησίματος ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι και την ζύμη. Με μια σπάτουλα για ζύμες δουλεύουμε ελαφρά τη ζύμη και τις δίνουμε οβάλ σχήμα (προσοχή είναι πολύ μαλακή η ζύμη) την τοποθετούμε σε ταψάκι που καλύψαμε με χαρτί ψησίματος, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι (ό λόγος που χαράζουμε τη ζύμη επιτρέπει στο ψωμί να ψηθεί και να φουσκώσει ομοιόμορφα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’C βαθμούς μέχρι να έχει ψηθεί (περίπου 45′-50′ λεπτα).
Αφού εχει ροδίσει αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουνε να κρυώσει.
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.