Συνταγές
Συνταγή από παλιά που την φτιάχνουμε κάθε χρόνο. Πασχαλινά Κουλουράκια αμμωνίας
Η Συνταγή είναι από Maria Rouvitsa Kouzinoglou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Ένα φλυτζάνι μεγάλο τσαγιού βούτυρο. Σήμερα χρησιμοποίησα Φυτίνη και λίγο Αγελάδος
Με το ίδιο φλυτζάνι 1 ζάχαρη
Με το ίδιο φλυτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύσει ένα φακελάκι αμμωνία
2 αυγά, (κανονικά έχει 4 αλλά τα έκανα λίγο ελαφρότερα)
5 βανιλίτσες
Δύο κουταλάκια του γλυκού baking powder
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει για να έχουμε την ζύμη μαλακιά προς το σκληρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μπωλ ανάμειξης της κουζινομηχανής ή όπου αλλού έχουμε, αρχικά ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο χωρίς να το λιώσουμε. Το χτυπάμε να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνουμε τα αυγά ένα- ένα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε τις βανίλιες, διαλύουμε στο χλιαρό γάλα την αμμωνία και αμέσως αφού το μίξερ ανακατεύει, ρίχνουμε σιγά- σιγά το μείγμα γάλα- αμμωνία. Προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και το baking powder.
Όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τειχώματα του δοχείου σταματάμε την κουζινομηχανή ή το μίξερ και συνεχίζουμε με το χέρι απαλά. Θέλουμε η ζύμη να γίνει αφράτη.
Όταν πια δεν κολλάει, ξεκουράζουμε τη ζύμη μέχρι να ετοιμάσουμε τα ταψιά. Φτιάχνουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίσουν στους 160-170 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο. Γίνονται αφράτα.
Η Συνταγή είναι από Maria Rouvitsa Kouzinoglou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.