Συνταγές
Κουνουπίδι ογκρατέν – το πιο τέλειο
Νόστιμη συνταγή από “Alex Foukas”
Υλικά:
• 1 μεσαίο κουνουπίδι
• 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 3 μεσαία αυγά
• 200 γρ. κρέμα γάλακτος
• 150 γρ. γάλα
• 200 γρ. γραβιέρα
• 40 γρ. πολέντα ή φρυγανιά
• 20 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
• Αλάτι, λεπτό
• Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
• Μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
• Σκόρδο σε σκόνη
• Ρίγανη ή θυμάρι
Εκτέλεση:
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα, κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρές μπουκιές, το ρίχνουμε μέσα σε ένα ταψί 26 εκ. πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε και 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από πάνω
• Παράλληλα σε ένα δοσομετρικό ή σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, την κρέμα γάλατος, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, σκόρδο σε σκόνη, ρίγανη και ανακατεύουμε πολύ καλά
• Αφαιρούμε το κουνουπίδι από τον φούρνο, περιχύνουμε την κρέμα μας, προσθέτουμε από πάνω την γραβιέρα, την πολέντα, το σιμιγδάλι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η κρέμα μας έχει σφίξει και έχει πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα το κουνουπίδι από πάνω
• Αφαιρούμε και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό
Νόστιμη συνταγή από “Alex Foukas”
Δοκιμάστε άλλη μια εξαιρετική συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε για πολύ ωραίο φαγητό – Χυλοπίτες ογκρατέν έξτρα απολαυστικές
Η Συνταγή είναι από Hara Dimitriadou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
2 φλιτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος
230γρ. μανιτάρια σε φέτες
300γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
500γρ. γραβιέρα και γκούντα ανάμεικτα
½ κιλό χυλοπίτες
Αλάτι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το γάλα. Βράζουμε ώσπου να πήξουν. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια και το ζαμπόν με λίγο λάδι. Βράζουμε, στραγγίζουμε και βάζουμε τις χυλοπίτες πάλι στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε, τα μανιτάρια με το ζαμπόν και τη μισή ποσότητα από τα κασέρια.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις χυλοπίτες σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε τα υπόλοιπα τυριά από πάνω και ψήνουμε στους 180°C για 30-35 λεπτά!
Η Συνταγή είναι από Hara Dimitriadou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.