Συνταγές
Καστανόπαστα – Είναι υπέροχη! Θυμίζει καρυδόπιτα αλλά με πιο γεμάτη γεύση λόγω του κάστανου
Νόστιμη εκτέλεση από “Argiro Roula- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ:
4 Αυγά
300 γρ. Κάστανο βρασμένο και αλεσμένο
60 γρ. Τριμμένο καρύδι
1 Κουτ. γλυκου κανέλα
1 Κουτ. γλυκού γαρύφαλο ( όχι πολύ γεμάτο )
220 γρ. Ζάχαρη
50 γρ. Φρυγανιά τριμμένη
90 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
1 Κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική ( σε σκόνη )
100 ml Μπράντυ ( εγώ έβαλα κονιάκ )
250 ml Γάλα εβαπορέ διαλυμένο με νερό ( 130 ml περίπου γάλα και το υπόλοιπο το συμπληρώνουμε με νερό)
200 ml Σπορέλαιο
30 γρ Μπέικιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
450 γρ. Ζάχαρη
500 ml Νερό
( Εγώ έβαλα και 2-3 σταγόνες λεμόνι )
Βράζω για 5 λεπτά το σιρόπι .
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
200 γρ. Κουβερτούρα
90 ml Καλαμποκέλαιο
Έψησα σε ταψί 24,5 επί 29
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πρώτα βράζουμε καλά τα κάστανα αφού τα χαράξουμε λίγο. Μπορείτε να τα βάλετε στη χύτρα για πιο γρήγορα μαζί με λίγο αλατάκι . Τα καθαρίζουμε όσο είναι ζεστά ακόμη και τα αλέθουμε στο μούλτι ,( όταν τα αλέσουμε προσθέτουμε και 3-4 κουταλιές από το γάλα της συνταγής για να βοηθήσουμε λίγο το μίγμα ) .
Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή .
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη καλά και χαμηλώνουμε ταχύτητα στο μίξερ.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο Μπράντυ καλά και την προσθέτουμε στο μίγμα .
Χτυπάμε για λίγο και προσθέτω το σπορέλαιο , την κανέλα ,το γαρίφαλο ,το γάλα διαλυμένο με νερό ,το μπέικιν ,τη φρυγανιά ,το καρύδι τριμμένο ,το σιμιγδάλι και τέλος το αλεσμένο κάστανο. Αφήνουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και σταματάμε το μίξερ.
Ενσωματώνουμε τώρα και την μαρέγκα σιγά σιγά με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα .
Σε καλά βουτυρωμένο σκεύος αδειάζουμε το υλικό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο ,στον αέρα ,στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου .Τσεκάρουμε και με ένα μαχαιράκι το γλυκό.
Αν δω και παίρνει χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο .
Το βγάζουμε απο τον φούρνο και σιροπιάζουμε .
Για το σιρόπι :
Το σιρόπι το ετοιμάζουμε 5-10 λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο ,γιατί θέλουμε ζεστό γλυκό – ζεστό σιρόπι .
ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ :
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το καλαμποκέλαιο σε Μπένι Μαρί και ή περιχύνουμε με αυτό το κομμάτι μου όταν το σερβίρουμε σαν σως ή το απλώνουμε πάνω στο γλυκό σαν γλάσσο .
Γλάσσο
300 γρ κουβερτούρα και κουβερτούρα γάλακτος , 3 κουτ. Σούπας καλαμποκέλαιο και 1 κουτ. Σούπας μέλι
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ,ρίχνουμε το γλάσσο ,λευκή κουβερτούρα , καρύδι τριμμένο και κερασάκια.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “chef Βισσαρίον Παρθένη”