Συνταγές
Δοκιμάστε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ελλάδος – Λαχανοντολμάδες με σάλτσα
Η Εκτέλεση είναι από κ. Κατερίνα Λάμπρου – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο
Αλάτι
500 γρ.κιμα μοσχαρίσιο
200 γρ . ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
Άνηθο
Μαϊντανό
Δυόσμο
2-3 κλαράκια δεντρολίβανο
Πιπέρι – αλάτι
4 κουταλιές λάδι…
Για τη σάλτσα:
70 γρ βούτυρο
70 γρ.αλευρι γ ο.χ.
700 γρ νερό
1 κύβο κοτόπουλου
Ξύσμα από 1 λεμόνι ?
Χυμό 2 λεμονιών ?
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
λίγο πιπέρι, άνηθο ψιλοκομμένο, ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο…
Εκτέλεση:
Αφαιρουμε το κοτσάνι από το λάχανο,το τοποθετουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει με αλάτι, με το κοτσάνι προς τα κάτω, βράζουμε περίπου 10 λεπτά, βγάζουμε το λάχανο από τη κατσαρόλα και τοποθετουμε σε μεγάλη πιατέλα, περιμένουμε να κρυώσει…
Σε ένα μπολ βάζουμε το κιμά το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδια σκόρδο,μυρωδικά όλα ψιλοκομμένα,το λάδι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά…
Τοποθετουμε στη κατσαρόλα,το δεντρολίβανο, φύλλα από δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο, καλύπτω το πάτο της κατσαρόλας με φύλλα από το λάχανο… Βράζοντας οι λαχανοντολμάδες, τα μυρωδικά θα βγάλουν όλα τα αρώματα τους…
Αφαιρουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο αφαιρουμε το σκληρό κοτσάνι στη μέση και αρχίζουμε να τυλιγουμε τους ντολμάδες και να τοποθετουμε με τη σειρά στη κατσαρόλα, όταν τελειώσουμε το τύλιγμα τοποθετουμε ένα πιάτο πάνω στους ντολμάδες, ρίχνουμε νερό μέχρι εκεί που είναι το πιάτο, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλα νερό.. Βράζουμε μια ώρα….
Μόλις βράσουν οι λαχανοντολμάδες, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σε κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και να ανακατεύουμε, αφού διαλυθεί καλά το αλεύρι προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό και τον κύβο, μόλις αρχίζει να πήζει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά….
Σερβίρουμε τους ντολμάδες ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα ,πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο…..
Η Συνταγή είναι από κ. Άκη Πετρετζίκη