Συνταγές
Τέτοια κούραση αξίζει! Κρέας χοιρινό στο φούρνο με πατάτες στην γάστρα και λαχανοντολμάδες
Η συνταγή είναι από Aferdita Vladi – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
1 μισό κιλό κρέας χοιρινό το πλένουμε, το στέγνωμα το κάνω με χαρτί κουζίνας.
Ρίχνουμε πάνω και κάτω αλάτι, πιπέρι, το δένω με σπάγκο και δίπλα θα βάλω 6 πατάτες, γιατί δεν τις έπαιρνε όλες τις πατάτες, ρίχνουμε 1 ποτήρι του νερού με κρασί, 1 ποτήρι του νερού με λάδι, ρίγανη.
Στον φούρνο για 2,5 ώρες χωρίς το καπάκι.
Το κρέας χοιρινό έγινε λουκούμι.
Για το πουρέ
Πατάτες 10, τις καθαρίζουμε και τις βράζουμε με μπόλικο νερό και αλάτι μια κουταλιά της σούπας.
Τα έβρασα 15 λεπτά και πετάω το νερό, μέσα στις πατάτες θα ρίχνουμε 150 γρ. βούτυρο Λούρπακ και δύο ποτήρια με γάλα, το δουλεύουμε με το μίξερ χειρός και θα γίνει ένα νόστιμο πουρέ, το ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τους λαχανοντολμάδες
18 φύλλα πέντε λεπτά στο καυτό νερό στην κατσαρόλα, 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα στο μπλέντερ, αλάτι, πιπέρι όσα θέλετε, 1 αυγό, 1 καρότο, 1 φυλτζάνι μικρό με ρύζι, 1 ποτήρι του κρασιού με λάδι ελιάς, 2 κτσ. με ξύδι, 5 φρυγανιές τριμμένες.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά, μετά περνώ τα φύλλα και κόβω το κοτσάνι λίγο.
Τα γεμίζουμε και τα τυλίγουμε όμορφα, παίρνω την κατσαρόλα και θα ρίχνουμε μέσα λίγο λάδι ελιάς και δύο κρεμμύδια κομμένα σε φέτες χοντρές, από πάνω στα κρεμμύδια θα βάλω τους λαχανοντολμάδες με την σειρά και στο κενό θα βάλω πατάτες κομμένες σε φέτες χοντρές και 6 κτσ. με σάλτσα ντομάτας δική μου.
2 ποτήρια του κρασιού με λάδι ελιάς και 1 ποτήρι του νερού με νερό, το πιάτο από πάνω και μια πέτρα, και σιγανή φωτιά, θα τα αφήνουμε να βράσει μέχρι που θα μείνει με το λάδι τους.
Η συνταγή είναι από Aferdita Vladi – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.