Συνταγές
Μοσχομύρισε ο κόσμος – λαχανοντολμάδες χωρίς κιμά γεμάτοι αρώματα
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο
1 κούπα λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμενες
2 καρότα τριμμένα
1,5 κούπα ρύζι καρολίνα
3 πιπεριες κόκκινες ψιλοκομμένες
3 πιπεριες πρασινες ψιλοκομενες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Παίρνουμε το λάχανο, το χαράζουμε γύρω- γύρω από το κοτσάνι και το βάζουμε σε νερό να πάρει βράση με το κοτσάνι προς τα κάτω.
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν! Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια τα καρότα .
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά αφήνω λίγο να σωταριστούν και προσθέτουμε το ρύζι να γυαλίσει.
Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου κόβωντας τα χοντρά μέρη, βάζουμε από μια κουταλιά ρύζι και τυλίγουμε. Τους βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα, αφού έχουμε στρώσει στον πάτο μερικά από τα πιο σκληρά φύλλα του λάχανου. Προσθέτουμε νερό μέχρι το ύψος των ντολμάδων καλύπτουμε μ’ ένα πιάτο σκεπάζουμε, και σιγοβράζουμε ώσπου να μείνουν με ελάχιστο ζουμάκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να γίνουν οι ντολμάδες.
* ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν θέλετε ντολμάδες να μη μπείτε ξανά στη διαδικασία να βράζετε το λάχανο. Ρίξτε ένα λάχανο στο καταψύκτη και βγάλτε το μετά από μία εβδομάδα ή όσο διάστημα θέλετε να κάνετε κάτι. Ξαναβάλτε άλλο όταν το πάρετε. Γίνετε υπέροχο εύπλαστο, χωρίς να σκίζεται χωρίς κόπο.
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.