Συνταγές
Αφράτο και σιροπιαστό ραβανί – το παραδοσιακό γλυκό με ούζο
Η Συνταγή είναι από τριαδα γρηγοριου κλειτσογιαννη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για ταψάκι 25×30
6 αυγά ολόκληρα, 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη, 1 μπέικιν, 1/2 σφηνάκι ούζο, 1 ποτήρι του νερού αλεύρι γοχ., και ένα ποτήρι του νερού φρυγανιά.
Χτυπάω πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη ρίχνουμε το ούζο, το μπέικιν, το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα και τέλος τη φρυγανιά.
Βουτηρώνουμε το ταψάκι και ρίχνουμε το μίγμα, το ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα.
Οταν πάρει καλό χρώμα βυθίζουμε ένα ξυλάκι και αν βγεί καθαρό το βγάζουμε.
Αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο του ρίχνουμε 1 ποτήρι του νερού κρύο γάλα.
Το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το σιρόπι .
Σιρόπι
3 κούπες του νες καφέ ζάχαρη, 2,5 κούπες νερό ,2 ξυλάκια κανέλα και μια φλούδα πορτοκάλι να βράσει ακριβώς 15 λεπτά .
Αφήνουμε 3 -4 λεπτά και το ρίχνουμε στο γλυκό, κάνουμε τρύπες με το μαχαίρι να πιεί το σιρόπι. Οταν κρυώσει
φτιάχνω την κρέμα :
2 φάκελα άνθος βανίλια Γιώτης, αυτή με το κρύο γάλα και ρίχνουμε το ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι και 1 γεμάτη κτσ. άχνη ζάχαρη, μόλις πήξει την αφήνουμε στο ψυγείο για λίγο και την ρίχνουμε στο γλυκό.
Οταν παγώσει χτυπάμε 1 φάκελο γκαρνι σαντιγί με το ανάλογο γάλα που λέει και την βάζουμε στο γλυκό. Ρίχνουμε και λίγο τριμμένο καρυδάκι.
Η Συνταγή είναι από τριαδα γρηγοριου κλειτσογιαννη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.