Συνταγές
Ζουμερό και απολαυστικό ραβανί νηστίσιμο (Αλάδωτο) – το σιροπιαστό γλυκό που μοιάζει με το σάμαλι
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1/2 ποτ. ζάχαρη
3 ποτήρια πορτοκαλάδα με ανθρακικό
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
1 κτγ. σόδα
2 βανίλιες
2 κτγ. μπέικιν
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Τριμμένο καρύδι για στόλισμα
Σιρόπι
2 ποτ. ζάχαρη
2 1/2 ποτ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα σιμιγδάλια, ζάχαρη, τις βανίλιες και το μπέικιν.
Στη συνέχεια βάζουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και το ρίχνουμε στο μείγμα, βάζουμε και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μερικά λεπτά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Μετα ανακατεύουμε πάλι λίγο να αφρατέψει και το ρίχνουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά και μόλις αρχίσουν να βράζουν τα αφήνουμε 4-5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Γιατί όπως και να το κάνουμε ένα σπιτικό φαγητό είναι πιο υγιεινό από ένα αντίστοιχο που θα αγοράσουμε απ’ έξω.
Τώρα μπορείς και εσύ! Η απόλαυση της μαγειρικής δεν τελειώνει ποτέ!