Connect with us

Συνταγές

Απλά λατρεία – ψωμάκι γάστρας χωρίς ζύμωμα – έξτρα τραγανό

Published

on

271666732 4852558824786919 6081092715067906642 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Νόστιμη συνταγή από “Argiro Roula – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

Υλικά : Για μία φρατζόλα .
500 γραμ . Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι Ξηρή Μαγιά
1 κουτ.γλυκού Αλάτι
1/2 κουτ.σούπας Ζάχαρη
350 γραμ. Νερό σε θερμ.δωματίου
2 κουτ.σούπας Ελαιόλαδο
Σποράκια γλυκάνισου προαιρετικά
Σουσάμι προαιρετικά
( Αν θέλουμε δυπλασιάζουμε τα υλικά για 2 φραντζόλες ).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ( εκτός απο τον γλυκάνισο και το σουσάμι ), να απορροφηθεί το αλεύρι . Δεν θα γίνει ζύμη σφιχτή ,θα κολάει πολύ το υλικό . Σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και βάζουμε το μπόλ στο ψυγείο για 12 ώρες να ωριμάσει ( φτιάχνουμε τη ζύμη απο το βράδυ και ψήνουμε το πρωί ).

Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο που θα δουλέψουμε και πασπαλίζουμε με λίγο γλυκάνισο αν θέλουμε , αδειάζουμε το μίγμα απο το μπόλ πάνω στο αλεύρι ( το μίγμα είναι πολύ μαλακό ),
Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο γλυκάνισο και λίγο αλεύρι και διπλώνουμε τη ζύμη 3-4 φορές σαν πακετάκι και τις δίνουμε σχήμα φρατζόλας ή καρβελιού ,ότι προτιμουμε .

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και βάζω τη γάστρα μου μαζί με το καπάκι της στο φουρνο ,στους 220 βαθμούς να κάψει καλά για 15 λεπτά περίπου . Βγάζουμε απο τον φούρνο ,αν θέλουμε τοποθετουμε μια λαδόκολλα στον πάτο της και βάζουμε μέσα το ψωμάκι μου. Πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι και με ένα ξυραφάκι η μαχαίρι χαράζουμε σε 3-4 σημεία .

Αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι .
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς αντιστάσεις για 35 λεπτά με κλειστό καπάκι και μετά για άλλα 25 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να ροδήσει .
Βγάζουμε πάνω σε σχάρα το ψωμάκι μου να κρυώσει .

Και κάτι ακόμα :
Οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν ,ανάλογα τον φούρνο και τη γάστρα μας .
Όταν ψηνουμε σε πήλινη γλάστρα ,οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες ήταν αυτοί που γράφουμε πιο πάνω .

Τώρα που χρησιμοποιώ μια απλή γάστρα εμαγιέ ,το ψωμί αρπάζει εύκολα και ψήνουμε ως εξής : ψήνω στους 220 βαθμούς τα πρώτα 15 λεπτά στην τελευταία σχάρα του φούρνου . Κατόπιν βάζουμε τη σχάρα λίγο πιό ψηλά στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και κατεβάζουμε τη θερμ.στους 180-190 βαθμούς για 1/2 ώρα . Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για λίγο να πάρει όσο χρώμα χρειάζεται ακόμη.
Επίσης αν δεν θέλουμε να περιμένουμε το ψωμί να ωριμάσει τόσες ώρες ,μπορούμε να αφήσουμε το ζυμάρι μέσα στο μπόλ 2-3 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας και μετά να ψήσουμε .

Νόστιμη συνταγή από “Argiro Roula – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές3 ώρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές4 ώρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές6 ώρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές8 ώρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές10 ώρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές12 ώρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές14 ώρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές1 ημέρα ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα1 ημέρα ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές1 ημέρα ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές1 ημέρα ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές2 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές2 ημέρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές3 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα3 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές4 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Exit mobile version