Συνταγές
Φουσκωτά ντόνατς φούρνου που λιώνουν στο στόμα
Η Συνταγή είναι από Ελένη Σουμελίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
260 γρ.αλεύρι(ίσως λίγο παραπάνω)
135 γρ.γάλα (χλιαρό)
50 γρ.ζάχαρη
40 γρ.μαγιά
2 κρόκοι (ελαφρώς χτυπημένα)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ.αλάτι
* λιωμένο βιτάμ για άλειμμα
* άχνη για πασπάλισμα
* μαρμελάδα η μερέντα για γέμισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα,τη ζάχαρη, τους κρόκους και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι (κοσκινισμένο) και το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε μπαλάκια και τα βάζουμε στο ταψί (όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα)
Αφήνουμε τα μπαλάκια να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά.
Μόλις βγουν από τον φούρνο τα αλείφουμε με λιωμένο βιτάμ.
Γεμίζουμε τα ντόνατς με μαρμελάδα η μερέντα με κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Πασπιλίζουμε με άχνη.
*Έκανα 9 ντόνατς των 60 γρ.
Η Συνταγή είναι από Ελένη Σουμελίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η μαγειρική είναι ένας δημιουργικός τρόπος να εκφραστεί ο καθένας και να φτιάξει αναμφισβήτητα μοναδικές δημιουργίες.
Δείτε πώς θα δημιουργήσετε τα πιο νόστιμα κυρίως πιάτα!
Αφράτα και λαχταριστά ντονατς φούρνου
Η Συνταγή είναι της κ. Αλεκα Ρετ – “Χρυσές Συνταγές”
Υλικά
-500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-5 κουτ σούπας ζάχαρη
-1 κούπα γάλα χλιαρό
-2 αυγά
-1 φακελάκι βανίλια
-1 φακελάκι μαγιά ξερή (9γρ)
-3 κουτ σούπας βούτυρο λιωμένο
-1 κουτί μερέντα (Για να βάλουμε μέσα στα ντονατς φούρνου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γαλα- ζάχαρη -βούτυρο -μαγια ανακατεύουμε και την βανίλια και αυγά.
Μετά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 5′ και αφήνουμε να φουσκώνει για 1ωρα.
Μετα το κάνουμε ένα μακρόστενο μπαστούνι και το κόβεις ανά 2 δάχτυλα αφού βάζουμε 1 κουταλακι γλυκού μερεντα και το κλείνουμε απαλά.
Τα βάζουμε στο ταψάκι σε λαδόκολλα.
20λεπτα φούσκωμα.
Στους 170 ψήσιμο για 20 -30′ και όταν είναι ζεστά τα αλείφουμε με βούτυρο.
Η Συνταγή είναι της κ. Αλεκα Ρετ – “Χρυσές Συνταγές”