Συνταγές
Το δικό σας πρόσφορο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας
Η Συνταγή είναι από Αλτίνα Ακριτίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
800 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο
400 γραμμάρια εμφιαλωμένο νερό χλιαρό
80 γραμμάρια προζύμι του βασιλικού
Το αναπιάνω από βραδύς
Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε πολύ καλά
Η σφραγίδα να είναι ξύλινη με βαθύ χάραγμα.
*Την αλευρώνω την σφραγίδα και την τινάζω.Εαν βάλετε τις σωστές αναλογίες, και ζυμώνεται καλά , αφήνεται να ξεκουράζεται η ζύμη δεν θα κολλάει και θα βγαίνει εύκολα η σφραγίδα.
Ποντιακά περεσκία νηστίσιμα με πατάτα
Η Συνταγή είναι από Αλτίνα Ακριτίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
750 γρ. αλεύρι, 1 φακελάκι μαγιά, 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό, 1 κ.γλ. αλάτι, 1κ.γλ ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση πατάτας:
4-5 πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες, 1 κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι , ρίγανη, μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί (να βγάλει φουσκάλες).
2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
3. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
4. Παίρνουμε ένα μπαλάκι σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρόγγυλο, λεπτό φύλλο.
5. Βάζουμε μια κουταλιά με γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, κλείνοντας τις άκρες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
6. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
7. Τέλος, τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.
Γίνονται και στο φούρνο.
Η Συνταγή είναι από Αλτίνα Ακριτίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.