Συνταγές
Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
380 γρ. βούτυρο-μαλακό
380 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά μέτρια-θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. γάλα
1 κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκάλι
3 σωληνάκια βανίλια ή 2 κτγ. βανιλίνη ή υγρή
40 γρ. μπέικινγκ πάουντερ
1250 γρ. αλεύρι μαλακό, (έβαλα για όλες τις χρήσεις)
Επάλειψη με 2 κρόκους χτυπημένους με 2 κτσ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με μίξερ χειρός χτυπάω καλά βούτυρο και άχνη να αφρατέψουν πολύ. Ρίχνω ξύσμα και βανίλια.
Ανακατεύω το μπέικινγκ στο αλεύρι και τα κοσκινίζω μαζί. Αφήνω στην άκρη.
Σε κατσαρολάκι χτυπάω γάλα και αυγά και ζεσταίνω το μίγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει χλιαρό.
Προσθέτω λίγο- λίγο το μίγμα γάλακτος-αυγών στο μπολ με το βούτυρο χτυπώντας με το μίξερ και στη συνέχεια ρίχνω σταδιακά το αλεύρι. Σταματώ το μίξερ και με τα χέρια σχηματίζω γρήγορα μια ζύμη που δεν θα κολλάει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 210 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Πλάθω κουλουράκια σε πλεξουδάκια από κομμάτια ζύμης σαν καρύδια, περίπου 35 γραμμάρια το καθένα.
Αραδιάζω σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Κάνω επάλειψη με κρόκο χτυπημένο με νερό. Αφήνω να σταθούν 5 λεπτά και ξανακάνω επάλειψη.
Ψήνω 13-16 λεπτά. Εμένα χρειάστηκαν 14 λεπτά ακριβώς.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η μαγειρική είναι ένας δημιουργικός τρόπος να εκφραστεί ο καθένας και να φτιάξει αναμφισβήτητα μοναδικές δημιουργίες.
Δείτε πώς θα δημιουργήσετε τα πιο νόστιμα πιάτα!
Λιώνουν στο στομα και κρατιουντσι πολύ καιρό τραγανά!
Υπέροχα τραγανά βουτυρενια πασχαλινά κουλουράκια ,έτσι όπως τα έφτιαχνε και η μητέρα μου παλιά και τα ψηναμε στον ξυλόφουρνο.
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
10 αυγά
600 γρ. ζάχαρη
320 γρ. βούτυρο Ήπειρος
1,5 φακελάκια αμμωνία
1 κούπα τσαγιού γάλα
5 βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουταλιές γιαούρτι που θα διαλύσουμε 1 κουταλάκι σόδα
1700 γρ. περίπου αλεύρι, (μπλε Αλατίνη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, (στο χέρι), προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά τις βανίλιες και τη σόδα.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε την αμμωνία πριν τη προσθέσουμε. Στο τέλος το αλεύρι και ζυμώνουμε ζύμη μαλακή να κολλάει λίγο στο χέρι.
Αφήνουμε 2 ώρες περίπου στο ψυγείο πλάθουμε κουλουράκια και ψήνουμε στις αντιστάσεις περίπου 200 βαθμούς για 17 λεπτά στην πάνω σχάρα του φούρνου.
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.