Connect with us

Συνταγές

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Published

on

439437427 1400751570597518 3019271819696901946 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

*Είναι σημαντικό να είναι η ζύμη ανοιγμένη σε ομοιόμορφα λεπτά φυλλαράκια. Το πετυχαίνουμε με μηχανή φύλλου. Στη δική μου, που είναι εξάρτημα κουζινομηχανής Kenwood,το άνοιξα στη βαθμίδα 2. Και στην 3 ήταν εντάξει. Υπάρχουν χειροκίνητες από 20 ευρώ.
*Για να διευκολυνθούμε στο τσίμπημα, έχουμε κόψει 3-4 τετραγωνάκια ή δισκάκια 15 εκατοστών από αντικολλητικό χαρτί.
*Ξεκινάμε 1-2 μέρες νωρίτερα, τυλίγοντας τη μυζήθρα/ανθότυρο σε τριπλό χαρτί κουζίνας.Τη βάζουμε σε πιάτο και στο ψυγείο και αναποδογυρίζουμε το πακετάκι μερικές φορές. Όταν υγρανθεί το χαρτί το αλλάζουμε. Το άλλαξα 3-4 φορές και σε 2 μέρες το τυρί μου είχε στεγνώσει όπως έπρεπε. Στεγνώνοντας χάνει βάρος. Για να έχουμε περίπου 1.200 γρ. στεγνωμένης μυζήθρας αγοράζουμε 1,5 κιλό!

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1.200 γρ. μυζήθρα/ανθότυρο στεγνωμένη, ( αγοράζουμε 1,5 κιλό)
1,5 κουταλιές βούτυρο αγελάδος μαλακό, (ή 3 κουταλιές τυρί κρέμα)
3 αυγά μέτρια, θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη , περασμένη από μπλεντεράκι
2 σωληνάκια βανίλιας ή 1 κτγ. υγρή ή βανιλέτα

Σε μπολ ρίχνω τη μυζήθρα/ανθότυρο θρυμματισμένη με τα δάχτυλα.Προσθέτω όλα τα υλικά της γέμισης και τα δουλεύω με μίξερ χειρός 3-4 λεπτά σε μια λεία πάστα, που αν μας αρέσει μπορεί να έχει μικρά κομπάκια. Εγώ την προτιμώ λεία. Βάζω σε τάπερ και διατηρώ στο ψυγείο. Τη βγάζω μισή ώρα πριν να τη χρησιμοποιήσω. Μπορώ να τη φτιάξω και από την προηγούμενη μέρα.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
170 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και χλιαρό
200 γρ. γάλα, θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους μέτριων αυγών, θερμοκρασία δωματίου
230 γρ. ζάχαρη, περασμένη από μπλεντεράκι
760 έως 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. (4 κτγ.) μπέικιν
1 κοφτό κτγ. σόδα
Ξύσμα 1 λεμονιού
2 σωληνάκια βανίλια ή 1 κτγ. υγρή ή βανιλέτα

Σε λεκανίτσα χτυπάω καλά με μίξερ χειρός ζάχαρη και βούτυρο να αφρατέψουν, 4-5 λεπτά. Προσθέτω τους κρόκους και τη βανίλια και χτυπάω 2 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνω γάλα, ξύσμα, σόδα και μπέικιν και χτυπάω λίγο ακόμη.
Αφήνω το μίξερ, και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια. Η ζύμη δεν θα είναι σκληρή αλλά αρκετά σφιχτή για να μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο στη μηχανή. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί ½ ώρα. Αν έχει πολλή ζέστη τη βάζω στο ψυγείο.

Μη φανταστείτε ότι ανοίγουμε μεγάλο φύλλο! Η ζύμη αυτή δεν είναι σκληρή. Παίρνω ζύμη όσο ένα μικρό πορτοκάλι, την πατάω -σε αλευρωμένη επιφάνεια-με πλάστη να ανοίξει λίγο, την περνάω στη μηχανή 1 φορά από το 0, μετά 1 φορά από το 1, μετά 2 φορές από το 2 ή και το 3. Με ένα κουπ πατ -ή ένα καπάκι-διαμέτρου 10-11 εκατοστών κόβω κάθε φορά 2 -3 δίσκους.
ΕΠΑΛΕΙΨΗ 2 κρόκοι χτυπημένοι με 1 κουταλιά σούπας νερό, κανέλλα σκόνη.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Με μικρή σπάτουλα μεταφέρω το δισκάκι ζύμης πάνω στο κομμάτι του αντικολλητικού χαρτιού. Βάζω με κουταλάκι στο κέντρο του 1 φουσκωτό κουταλάκι γλυκού γέμιση. Αφήνω περιθώριο γύρω-γύρω τουλάχιστον 1,5 εκατοστό. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα κάνω 8-12 τσιμπήματα γύρω-γύρω. Τους δίνω ελαφρά κλίση προς τα μέσα. Ισιώνω με κουταλάκι τη γέμιση και αν δω ότι χρειάζεται προσθέτω λίγη ακόμη.
Αραδιάζω τα λυχναράκια σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνω κενά καθώς θα φουσκώσουν.

Βάζω το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα! Έτσι τα λυχναράκια θα διατηρήσουν το σχήμα τους και δεν θα ξεχειλίσει η γέμιση!
Προθερμαίνω εγκαίρως το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βγάζω το ταψί από το ψυγείο και με κουταλάκι ρίχνω λίγο χτυπημένο κρόκο ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΕΜΙΣΗ και τον απλώνω να την καλύψει. Πασπαλίζω με κανέλλα και φουρνίζω αμέσως στη δεύτερη σκάλα από κάτω. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΛΕΠΤΑ.

ΜΕΙΩΝΩ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ. Ψήνω συνολικά 23-25 λεπτά. Προσέχω να μην αρπάξουν και αν χρειαστεί σκεπάζω το ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Όταν βγούν από το φούρνο είναι τραγανή η ζύμη τους. Την επόμενη μέρα όμως έχει μαλακώσει.

Αφήνω να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Διατηρώ σε τάπερ. Μπορούμε να τα έχουμε 4-5 μέρες στο ψυγείο και κάθε φορά να ζεσταίνουμε όσα θα καταναλώσουμε. Επίσης μπορούμε να τα καταψύξουμε ψημμένα. Μου αρέσουν πάντως πάρα πολύ και κρύα!!

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές43 λεπτά ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές3 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ4 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές17 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές19 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές21 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές23 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές1 ημέρα ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές3 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές5 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Exit mobile version