Συνταγές
Υπέροχα Λυχναράκια ή Καλιτσούνια! Μύρισε Κρήτη!
Σήμερα θα φτιάξουμε μαζί παραδοσιακά λυχναράκια ή καλιτσούνια, όπως τα λένε στην Κρήτη! Η ιδιαίτερη γεύση τους θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα και σίγουρα δεν θα μείνεις στο ένα κομμάτι! Καλή επιτυχία αν αποφασίσεις να τα κάνεις!
ΥΛΙΚΑ
Για το Ζυμάρι
150 γρ βούτυρο Κέρκυρας
100 γρ ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1/2 κουταλάκι σόδα
Λίγο χυμό λεμονιού
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
2 βανίλιες
350 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
Για το Μείγμα μυζήθρας
500 γρ μυζήθρα ή ανθότυρο
50 γρ ζάχαρη
1 αυγό
1 βανίλια
2 κουταλιές μέλι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το ζυμάρι για τα λυχναράκια μας. Δουλεύουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε.
Κατόπιν, στην σόδα βάζουμε λίγο χυμό λεμονιού να αφρίσει και εν συνεχεία τη ρίχνουμε στο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και αρωματίζουμε το μείγμα με τις βανίλιες. Τέλος, ενσωματώνουμε το αλεύρι και δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Συνεχίζουμε φτιάχνοντας το μείγμα μυζήθρας. Δουλεύουμε την μυζήθρα (ή το ανθότυρο) μαζί με την ζάχαρη, το αυγό, την βανίλια και το μέλι.
Έπειτα, ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και με την βοήθεια από ένα κουπ πατ κόβουμε σε φυλλαράκια (18 στο σύνολο).
Τοποθετούμε τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί και στο κέντρο προσθέτουμε λίγη από την γέμιση μας. Επιπλέον, τα περνάμε με λίγο νερό και τα τσιμπάμε γύρω-γύρω τραβώντας τα προς τα μέσα, όπως φαίνεται στο βίντεο.
Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με κρόκο αυγού.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Έτοιμα τα λυχναράκια μας! Καλή απόλαυση! Μπορείς να τα φτιάξεις για να τα προσφέρεις σε καλεσμένους! Καλή επιτυχία!
Δες τη συνταγή σε βίντεο παρακάτω:
Αν σου αρέσει η συνταγή, κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι!