Συνταγές
Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι
Η Συνταγή είναι από Xenia Eleftheriadou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Παντεσπάνι:
5 αυγά
1 κούπα μεγάλη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές σούπας κακάο
Λίγο βανιλίνη
Για την κρέμα:
1 ζαχαρούχο γάλαμ, (εγώ έβαλα λίγο παραπάνω)
1 μόρφατ φυτική σαντιγί
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κουβερτούρα
(το μορφάτ και το ζαχαρούχο γάλα τα έβαλα απο βραδύς στο ψυγείο)
Για το σιρόπι:
1 κούπα βραστό νερό
4-5 κτσ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού βύσσινο
(είχα ανοιχτό βαζάκι, αλλιώς θα έβαζα το σιρόπι βύσσινο «Γιώτης»)
Σάλτσα βύσσινο:
300 γρ. κατεψυγμένα βύσσινα
70-80 γρ. ζάχαρη
15 γρ. Κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκίνησα με την σάλτσα. Εβαλα όλα τα υλικά μέσα σε μικρό κατσαρολάκι, τα έβαλα σε μέτρια φωτιά, συνέχεια ανακατεύοντας ώσπου να πάρουν μια βράσηγ. Υστερα την άφησα έξω να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη καλά μέχρι να γίνουν μία άσπρη πηχτή κρέμα, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τα χτυπάμε για λίγο ίσα να ανακατευτούν και σταματάμε το μίξερ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά με απαλές κινήσεις στο μείγμα μας ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθούν.
Σε ένα ταψί στρογγυλό, (26 εκ. είχα εγώ), βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις στην κάτω θέση για 30 με 40 λεπτά.
Το αφημουμε ακρη να κρυωσει καλα.
Για την κρέμα: Χτυπάμε το ζαχαρούχο με την μόρφατ μέχρι να αφρατέψει. Θα προσθέσουμε λιωμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας καλά, (την κουβερτούρα την είχα λιώσει στο μπεν μαρί λίγο πιό νωρίς και έψησα ελαφρά να κρυώσει). Ξεχωριστά χτύπησα την κρέμα γάλακτος και την έβαλα στην υπόλοιπη κρέμα.
Αφησα στο ψυγείο ελαφρώς να κρυώσει και να σφίξει.
Αφού κρυώσει το παντεσπάνι θα το κόψουμε με πριονωτό μαχαίρι σε τρία κομμάτια, και ξεκινάμε να στήνουμε. Αν έχετε τσέρκι βολεύει πολύ.
Στρώνουμε το πρώτο κομμάτι το ραντίζουμε με το σιρόπι βάζουμε λίγη σάλτσα και σκεπάζουμε με κρέμα. Συνεχίζουμε το ίδιο με τα αλλα δύο κομμάτια.
Μετά την έβαλα να κρυώσει για 4-5 ώρες στο ψυγείο και ύστερα έβγαλα το τσέρκι και άλειψα τα πλαϊνά της τούρτας.
Εγώ βέβαια τις έκανα αλλιώς τις στρώσεις και διπλή δοσολογία.
Η Συνταγή είναι από Xenia Eleftheriadou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.