Γλυκα
Νηστίσιμα ντόνατς που λιώνουν στο στόμα – αφράτα για όλες τις ώρες για μικρούς και μεγάλους
Η Συνταγή είναι από Geri Dako – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
250 ml χλιαρό νερό, 2 κουταλιές της σούπας σπορελαιο, 1 φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ξύσμα απο ένα πορτοκάλι προαιρετικά, 350 με 400 γραμμάρια περίπου αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις.
Εκτέλεση:
διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και μετά Ρίχνουμε όλα τα υλικά με την σειρά όπως τα γράφω με τελευταίο το αλεύρι. Η Ζύμη ειναι πολύ αφράτη και δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και την Αφήνουμε να φουσκώσει.
Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλαστη όχι πολύ λεπτή περίπου πάχος 2 εκατοστά και κόβουμε τα ντονατς με ένα στρογγυλό κουπατ η ένα ποτήρι σε δίσκους και κάνουμε στην μέση μια τρύπα με ένα καπάκι από μπουκάλι νερού.
Τους τοποθετούμε επάνω σε λαδόκολλα και τους αφήσουμε για 15 με 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Τα τηγανίζουμε σε καλά ζεσταμενω ελαφρύ λάδι για τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά στην συνέχεια όσο ειναι ζεστοί τα περνάμε στην ζάχαρη . Ειναι πολύ αφράτη και δεν πίνουν καθόλου λάδι
Η Συνταγή είναι από Geri Dako – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ρίξε μια ματιά για το πώς θα δημιουργήσεις τα πιο νόστιμα κυρίως πιάτα!
Λουκουμάδες, ντόνατς, πες τα όπως θες.. είναι εύκολοι, αφράτοι και γίνονται ανάρπαστοι!
Η Συνταγή είναι από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
ΥΛΙΚΑ
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 1/2 (ενάμισι) φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρ ζάχαρη
250 γρ χλιαρό νερό
150 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
Εκτέλεση
Την μαγιά , το νερό , την ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι ανακατεμένα καλά να ενεργοποιηθεί η μαγιά γιά 30 λεπτά … Όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα καί ζυμώνουμε στο μίξερ 4 λεπτά στο αργό και 3 λεπτά πιο γρήγορα .. Ξεκουράζουμε 15 λεπτά ,, κάνουμε μπαλάκια 80 -100 γρ ,, ξεκουράζουμε 10 λεπτά , κάνουμε λουκάνικα , ξεκουράζουμε 10 λεπτά
ανοίγουμε κορδόνι 30 εκατοστά μακρύ και κάνουμε κύκλο ενώνοντας τις άκριες . Όλες οι φάσεις πλασίματος γίνονται με την ζύμη σκεπασμένη στην ξεκούραση .. Η ανοίξτε την ζύμη σε φύλλο μισό εκατοστό πάχος και κόψτε με στρογγυλό κουπάτ .
Βάζουμε σε λαδωμένο ταψί η τοποθετούμε σε τετράγωνα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί διαστάσεων 10χ10 εκατοστά ,και αφήνουμε να γίνουν σκεπασμένα με πετσέτα για περίπου 45 λεπτά , σε μέτρια φωτιά τηγανίζετε σε μπόλικο ελαφρύ λαδι .
Βάζετε σε χαρτοπετσέτα και μετά στην ζάχαρη η καλύπτετε με μερέντα ..
Η Συνταγή είναι από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.