Συνταγές
Υπέροχο σιροπιαστό νηστίσιμο σαραγλί γλυκάκι μπουκιά και απόλαυση
Η συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 πακέτο κρουστα
300 gr. αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 κτγ. κανέλα
στη μύτη του κουταλιού μαστίχα Χίου σε σκόνη
1 φλιτζάνι λάδι ελαφρύ, (φλιτζάνι του τσαγιού)
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2/5 κούπες ζάχαρη
2 κτσ. καλά γεμάτες καλό μέλι
σταγόνες από λεμόνι
και βράζετε αυτά για 5 λεπτά και αν χρειαστεί ξαφρίζετε
Εκτέλεση
Ανοίγετε το κάθε φύλλο της κρούστας, ρίχνετε τη γέμιση που έχετε χοντροκόψει πρώτα στο μπλέντερ και ανακατέψει τα παραπάνω μυρωδικά μέσα στο μίγμα, και τυλίγετε αφού έχετε βάλει μέσα τη βέργα.
Μόλις τελειώσει το τύλιγμα στο κάθε φύλλο πιέζετε με τα δύο σας δάχτυλα δεξιά και αριστερά τις άκρες για να γίνει η σούρα και τραβάτε τη βέργα.
Τοποθετείτε μέσα σε ένα τετράγωνο πυρέξ. Μόλις τελειώσετε όλη τη διαδικασία βάζετε, (να κάψει καλά το λάδι).
Όταν αρχίζει να κοχλάζει περιχύνετε το σαραγλί με το καυτό λάδι, αφήνετε να απορροφήσει τελείως το λάδι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις μέχρι να ψηθεί καλά, να σφίξει και να ροδοκοκκινίσει.
Αφήνετε το γλυκό να είναι ζεστό, όχι καυτό.
Έχετε βράσει νωρίτερα το σιρόπι για 5 λεπτά και το έχετε και αυτό να είναι ζεστό.
Ρίχνετε ζεστό σιρόπι σε ζεστό γλυκό, (όχι να είναι καυτά και τα δύο).
Η συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.