Συνταγές
Τραχανάς λαχανικών ξινός
Η Συνταγή είναι από κ. Πετρινα Μπαρδανη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υπέροχος τραχανάς με λαχανικά ευωδιαστός και πεντανόστιμος
ΥΛΙΚΑ
3 μέτριες ντομάτες
3 πιπεριές μιξ
2 καρότα μεγάλα
1 κρεμμύδι μεγάλο
Μια σκελίδα σκόρδο
1/3 ματσάκι μαιδανο 1/3 ματσάκι άνηθο 2 κλαδάκια σέλινο 10 φύλλα δυοσμο
1 γιαούρτι 200 γρ αγελαδινό παραδοσιακό
1 κσ αλάτι χονδρό 1 φακελάκι μαγιά μια χούφτα προζύμι
800 γρ αλεύρι κίτρινο + για πασπαλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά βάζουμε στο μουλτι χωρίς να γίνουν πουρές βάζουμε να βράσουν και το αλάτι μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.αφηνουμε για λίγο να κρυώσουν βάζουμε το γιαούρτι ανακατεύουμε
Βάζουμε το προζύμι αραιώνουμε την μαγιά και λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμονουμε θέλουμε η ζυμη να είναι σαν του ψωμιού.σκεπαζουμε να φουσκώσει ξαναζυμονουμε και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 3_4 φορες παίρνουμε ένα μικρό μπαλάκι ζύμης βάζουμε λίγο αλεύρι και πλαθουμε σαν μπιφτεκι
Βάζουμε σε ταψί η τραπεζομάντηλο πασπαλισμενο με αλεύρι βάζουμε το ζυμάρι αφήνουμε να φουσκώσει για μια με δύο ώρες γυρίζουμε από την άλλη μετά κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια κάνουμε πάλι την διαδικασία φουσκώματος και γυρίσματος και ξανακανουμε πάλι σε ποιο μικρά κομμάτια φούσκωμα + γύρισμα(3 φορές)
Προσέχουμε να μην ξεραθούν πολύ τρίβουμε στο κόσκινο του τραχανά η στο τρίφτη απλώνουμε στο τραπεζομάντηλο στο μπαλκόνι αλλά όχι απευθείας στο ήλιο ανακατεύουμε αρκετές φορές μέχρι να ξεραθεί πολύ καλά κοσκινιζουμε σε ψιλό και χονδρό τραχανα βάζουμε σε γυάλινα βάζα.
Όλη η διαδικασία θα μας πάρει 2 μέρες και το όταν αφήνουμε να ξεραθεί άλλες 2_3 μέρες.
Οσο ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει συνεχίζει να φουσκώνει και ακόμη όταν τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Η Συνταγή είναι από κ. Πετρινα Μπαρδανη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.